Zdravlje

Žene, čašica alkohola je OK, ali nešto treba da znate...

Autor Nataša Petrović

Stručnjaci tvrde da su žene sklonije "epizodnom napijanju", a evo i zašto je tako.

Žene su sklonije "epizodnom napijanju", barem tako tvrde stručnjaci, navodeći da one više uživaju u alkoholu zbog hormona.

Promenljiv nivo ženskog hormona estrogena reaguje na alkohol aktivacijom dopamina, hemikalije koja se oslobađa u mozgu i čini da se dobro osećate. Studija sprovedena na laboratorijskim miševima utvrdila je da pripadnice ženskog bola zato više uživaju u alkoholu.

S druge strane, kada se smanje receptori estrogena kod žena, smanjuje se i uživanje.

Žene konzumiraju manje alkohola nego muškarci u toku života, ali neki podaci pokazuju da one češće imaju problem sa alkoholom, pišu britanski mediji. Zbog toga su podložnije i bolestima koje se dovode u vezu sa preteranom konzumacijom alkohola.

Američki istraživači sa Univerziteta u Ilinoisu kažu da su hormonske razlike između muškaraca i žena verovatno razlog zašto žene češće zloupotrebljavaju alkohol.

"Ako se alkohol preterano konzumira u periodu kada je povećan nivo estrogena, to može da doprinese zdravstvenim rizicima, ali i verovatnoći da se razviju ozbiljni problemi u konzumiranju alkohola, odnosno alkoholizam", kaže psihijatar Ejmi Lasek.

Pročitajte i ovo: