Zdravlje

BRAVO! Naučnici OŽIVELI uništena PLUĆA uz pomoć svinjske krvi i respiratora

Autor Nataša Petrović

Neverovatan poduhvat naučnika - oživeli uništena pluća!

Donirana pluća, koja su bila previše oštećena da bi bila presađena, naučnici su uspeli da "ožive" koristeći kardiovaskularni sistem svinje!

Ova tehnika mogla bi potencijalno da utrostruči broj pluća dostupnih za transplantaciju, tvrde naučnici.

Čim osoba umre, pluća počinju da "propadaju", zbog čega odmah počinje trka da se sačuvaju organi, ukoliko je preminula osoba donor organa.

"Pluća su veoma osetljiva", kaže Džejms Filds sa Univerziteta u Mančesteru, koji inače nije bio uključen u novi eksperiment. "Najteže je sačuvati ovaj organ".

U najvećem broju slučajeva, pluća se nalaze van tela samo nekoliko sati, ali čak i to predstavlja ozbilijan rizik jer i za to vreme mogu da propadnu toliko da ne smeju da se koriste za transplantaciju.

"Doktori mogu da pokušavaju da 'povrate' pluća koristeći ex vivo perfuziju pluća, pomoću uređaja koji upumpavaju kiseonik u pluća, ali čak i sa tim, mnogi organi propadnu", kaže dr Gordana Vunjak-Novaković sa Univerziteta Kolumbija.

Ona i tim kolega odlučili su zato da probaju da li će pluća biti u boljem stanju ako su povezana sa živim telom, sa drugim organima koji će pomoći da se isporuče nutrijenti i uklone štetne supstance.

Zato su uzeli šest pari pluća koji su odbijeni za transplantaciju, a zatim su ta pluća povezali sa krvotokom žive svinje, koju su uspavali anestezijom. Istovremeno, u pluća su respiratorom upumpavali vazduh i imunosupresante, koji sprečavaju da imuni sistem odbaci strana tkiva.

Pre ovog eksperimenta, sva pluća su imala dosta bele mase, što znači da je tkivo počelo da odumire, te da ne mogu da isporuče dovoljno kiseonika u krv. Ali, nakon što su 24 časa bila spojena sa svinjom, pluća su "oživela"!

Dr Vunjak-Novaković i njene kolege sprovele su tim testova na plućima, i utvrdili su da su ćelije, tkiva i sposobnost isporučivanja kiseonika u krv znatno poboljšani. Oporavila su se čak i pluća koja su dva dana bila van tela!

"Nisu 100 odsto normalna, ali su dovoljno blizu tome", kaže doktorka.

Pre nego što ovako "oživljena" pluća presade ljudima, kaže da će sprovesti još niz eksperimenata da utvrde da je to potpuno bezbedno.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.