Zdravlje

Epidemiolog Tiodorović: OVAJ DOGAĐAJ će biti ispit za celo društvo, a što se tiče testiranja za putovanje u Crnu Goru...

Autor Nataša Petrović

Evo šta epidemiolog Branislav Tiodorović kaže o polasku dece u školu i letovanju u Crnoj Gori...

Izvor: Youtube/RTS

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović uključio se u Jutarnji program RTS-a kako bi govorio o dvema trenutno najaktuelnijim temama u Srbiji – polasku u školu i letovanju u Crnoj Gori!

"Polazak u školu je veliki ispit za sve, ne samo za zdravstvo, već i za prosvetu i celo društvo. Moramo se spremiti, biti odgovorni. Od dece možemo zahtevati saradnju, a zdravstveni sistem da pomogne. Mislim da deca treba da idu u školu, posebno ova mlađa, to je važno za njihov razvoj, to kažu i svi psiholozi. Poštovaćemo sve što pedagozi i ljudi koji rade sa decom imaju kao predlog, zamerku", rekao je dr Tiodorović.

Iako se epidemiološka situacija u Srbiji postepeno poboljšava, treba biti obazriv...

"Zapadni Balkan je i dalje na određeni način žarište, mi želimo dobru saradnju i dalje sa Bosnom i Hercegovinom, tamo postoji određeni porast zaraženih, ali moramo da se kontrolišemo i mi i oni. Mislim da će to shvatiti i Crna Gora, da će ukloniti sve uslove".

Crna Gora je dozvolila našim građanima ulazak u tu zemlju, ali pod uslovom da imaju negativan PCR test ili pozitivan Elisa test. Međutim, mnogi se nisu dobro informisali, te su radili brze testove, zbog kojih su vraćani sa granice.

Dr Tiodorović je rekao da je ove testove moguće uraditi u svim većim laboratorijama i Kliničkim centrima.

"Elisa test bi mogao i privatno, nismo još doneli tu odluku, biće brzo, na osnovu toga da li su se laboratorije prijavile, u tom smislu ćemo imati pogodniju situaciju da Elisa test mogu da urade privatne laboratorije, a PCR test ne jer je ta procedura komplikovanija"

On je istakao da nema nekih većih gužvi na testiranjima.

"Nema gužvi, sve zavisi gde se javljate. Beograd kao najveći grad, gde ima najviše zainteresovanih, građani bi trebalo da završavaju testiranje u Batajnici koja je velika i dobro organizovana. I ostali veliki gradovi bi trebalo da mogu da urade to bez nekih problema – Novi Sad, Niš... posebno što sada imamo dva 'Vatrena oka'. PCR bi trebalo da se uradi za 24 sata, to ne bi trebalo da traje dugo, Elisa bi mogla u nekoliko sati, ali je moguće da će se npr. onaj materijal, ako se u toku dana uzme, biti popodne ili sutradan ujutru gotov rezultat", rekao je dr Tiodorović.

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.