Zdravlje

"DOBRO JE DA DECA KRENU U ŠKOLU": Ugledni virusolog tvrdi da deca teško prenose virus

Autor Ksenija Jelesijević

Dobro je i bezbedno da deca krenu u školu, kaže ekspert

Deca ne samo da se jedva zaraze nego vrlo teško virus dalje prenose, rekao je ugledni italijanski virusolog Đorđo Palu i dodao da je zbog toga bezbedno i dobro da deca krenu u školu.

Palu, koji radi na Univerzitetu u Padovi, objašnjava da deca imaju mnogo jači imunološki sastav i dodaje da različiti imunološki sastavi različito reaguju na virus, što može povoljno da utiče na razvoj vakcine.

Vrlo je mnogo zaraženih koji, međutim, nisu i bolesni, odnosno nemaju simptome, kaže on i dodaje da je smrtnost od korone 3,5 posto,  ali na potvrđenim slučajevima zaraze.

"To jestw veća smrtnost od gripa, ali protiv gripa već dugo imamo i vakcinu, što isto treba uzeti u obzir. Takođe, u 90 posto slučajeva od korone umiru stariji od 90 godina", rekao je on.

Virusolog kaže i da je proteklih deset godina svet na epidemije i pandemije potrošio oko 220 milijardi dolara.

"Uništili smo planetu, a 20 posto novih virusa dolazi od insekata, među kojima se stvaraju i nove vrste, na primer komaraca. Ovaj će virus ostati s nama, postati endemski", rekao je on.

Stručnjak kaže da postoje tri scenarija za koronu.

"Prvi je da će nestati, drugi da će ostati, ali sporadično zaražavati, a treći je da će postati sezonski, no zbog širenja s vremenom će postati i mnogo manje opasan za ljudski rod. Smanjće se njegova sposobnost širenja", rekao je Palu.

Virusolog tvrdi da je čak 95 posto ljudi s bolešću Covid-19 bez ikakvih simptoma i zato se ova bolest tako brzo širi.

"Ovaj virus neće ubiti svet kao što je to pre sto godina učinio, na primer, španski grip, kada je umrlo 50 do 100 miliona ljudi", rekao je on. "Tada nije bilo antibiotika, nije bilo intenzivne nege, brojnih stvari koje danas imamo".

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.