VAŽNO!

OVO MORA DA ZNA SVAKA ŽENA KOJA UZIMA KONTRACEPTIVNE PILULE: Dr Pešić iznela važno upozorenje!

Autor Nataša Petrović

I ne slutite koliko su opasne u kombinaciji sa ovim...

Izvor: Youtube/Screenshot/RTS Ordinacija

Da su cigarete štetne po zdravlje, to znaju već i vrapci na grani, ali ima i stvari koje verovatno ne znate o ovom otrovu, čak i ako ste dugogodišnji pušač.

"Neće se svi pušači razboleti od istih oboljenja, nego tamo gde je najslabija tačka u genetskoj strukturi. Duvan udara najpre tu. Pušači misle da su ugrožena samo pluća, ne razmišljaju o kardiovaskularnom sistemu, o koži, o urinarnom traktu, probavnom traktu, naročito genitalnim organima koji su jako ugroženi i kod muškaraca i kod žena.Kontraceptivna sredstva devojaka koje puše desetostruko uvećavaju opasnost od infarkta miokarda i šloga, to je jako važno da znaju, da ili jedno ili drugo koriste – najbolje je da se štite od infekcija, a da ne puše", rekla je za RTS specijalni pedagog dr Ika Pešić.

Možda će vas zanimati

Naravno, to nije tako lako uraditi, ali nije ni nemoguće.

"Nikotin je taj koji je uprkos svim svesnostima kod ljudi da je pušenje opasno po zdravlje, odgovoran što svakim udahom unose u telo preko 7.500 hemikalija. Duvanski dim je takva smeša hemikalija kakva ne postoji ni u jednom drugom proizvodu", objašnjava doktorka glavnog krivca za razvoj zavisnosti.

"Svako može ostaviti pušenje, to nije problem, vi možete danas da kažete ja prestajem da pušim, ali je jako teško ostati nepušač. U svakom slučaju, ima par simptoma koji su vrlo izraženi – unutarnji nemir, napetost, nervoza, kažu neizdrž, preznojavanje po licu, razbijen san, pospanost, jedno depresirano stanje... Povraćanja ima, ali jako retko, tako snažnih i dramatičnih kriza nema. Postoje lekovi koji u tome mogu da im pomognu", kaže dr Pešić o simptomima koji se javljaju kada osoba prestaje da puši.

Ona ističe da je najteže tri do pet dana nakon popušene poslednje cigarete jer posle tri dana nivo nikotina u krvi potpuno opada i tada je najveća drama u telu, odnosno "energičnije se traži cigareta".

"Kada neko uspe da ne puši tri do pet dana, to jeste dobra šansa da će neko prestati da puši, ali ne i potpuna. Do tri meseca pacijent ako se ponovo vrati pušenju, kod njega postoji neki unutarnji problem, kriza. Visok voljni nivo drži otprilike do mesec dana, pa onda imamo padove, te minus faze, i ako onda u minus fazi osoba ne zapali, pobedila je. Posle tri meseca najčešći problem vraćanju cigaretama je u stvari provokacija iz spoljne sredine 'hajde, samo jednu' ili da se pacijent sam testira. To nije dobro".

Saveti psihoterapeuta Milana Radovanovića – kako prevazići krize

Otići i istuširati se, to je jedino mesto gde pušač ne može da zapali cigaru. Tehnika samo danas – samo danas neću zapaliti cigaretu, a sutra ću da vidim.

Osobama koje žele da prestanu da puše, doktorka savetuje da najpre prepoznaju okidače - kada puše, da li uz kafu, u stresnim situacijama... i onda da se te sprege raskinu.

"Ako pušite uz kafu, cigaretu popušite napolju, a kafu popijte kod kuće. Jako je bitno da u krizi fizički rade".

Kada je reč o kliničkom odvikavanju od pušenja, doktorka ističe da se tada radi kompletan klinički pregled, testiraju se kako bi se salgedao pušački status i onda se određuje program, koji nije isti za sve.

"Oni koji samo uzimaju lekove jako teško mogu da uspeju, mora da se promeni način života. Ako ne promenite ništa kod sebe, i dalje ste u zadimljenom, ne prihvatate savete o ishrani, fizičkoj aktivnosti, napicima koje treba da uzimate, da raskidate spregu ambijenta i cigareta... Pacijent koji uspe da uspostavi kontrolu nad svojim ponašanjem i drži se svega toga, onda to vrlo jednostavno uspeju", poručuje ona.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.