O mleku i prozvodima od mleka često čujemo suprotstavljena mišljenja: od onog da bez njega ne možemo da živimo i pravilno se razvijamo u mladim godinama, do onog da je ono zapravo vrlo štetno i da nam nije potrebno u ishrani. O tome šta je prava istina, kao i šta je tačno intolerancija na laktozu i kako da na lak način saznamo da li je imamo, za RTS je govorila Dr Vesna Vučić iz Centra za izuzetne vrednosti u oblasti metabolizma i ishrane.
"Mlečnokiselinski proizvodi su bolji od samog mleka. Kefiru se posebno pridaje veliki značaj u zdravlju. Postoje neka istraživanja da ima antitumorsko dejstvo. Ova istraživanja su nova, još uvek nedovoljno potvrđena, međutim kefir pripada veoma zdravim mlečnim proizvodima. Kiselo mleko i jogurt takođe su dobar izbor", kaže Dr Vučić.
Zbog količine masti koju sadrže dugo se smatralo da sireve treba eliministati ili bar smanjiti u ishrani, posebno kod ljudi koji su kloni aterosklerozi. Evo šta o tome kaže doktorka Vučić:
"Uprkos tome što sadrže velike količine masti, za razliku od putera koji sadrži te iste masti, za sir se pokazalo da nije aterogen, što znači da neće toliko da se lepi za krvne sudove, odnosno neće napraviti zakrečenje krvnih sudova koje vode u infarkt i šlog. Naprotiv, on u sebi sadrži bakterije, proteine i kalcijum u visokim dozama".
Inače, upravo zbog toga što se neki mlečni proizvodi "lepe" za krvne sudove, kao što su puter i pavlaka, stručnjaci preporučuju da obratite pažnju na to šta kupujete i konzumirate. Najbolje je uzimati proizvode koji sadrže manje masti, idealno do 1%.
Dr Vesna Vućić podseća nas i na izuzetak od ovog pravila:
"Kod dece je obavezno punomasno mleko, bar do dve godine, ili čak i do pete godine. Nakon toga preporučuje se da deca pređu na obrane mlečne proizvode, što znači da i deca mogu da pređu na proizvode sa 1% masti", kaže ona.
Mlečne masti nisu jedini problem sa kojim se suočavamo kada su mlečni proizvodi u pitanju. Intolerantnost na laktozu sve je češća pojava i smatra se da je oko dve trećine odraslih ljudi intolerantno na laktozu. Evo šta je, prema rečima stručnjaka, dovelo do ove pojave:
"Za varenje mlečnog šećera - laktoze neophodan je enzim koji se zove laktaza, a već godima se smanjuje produkcija tog enzima. Većina ljudi se rađa sa laktazom jer nam je u prvim mesecima života mleko osnovna životna namirnica. Međutim, kako vremenom počinjemo da smanjujemo količinu mleka u ishrani, tako se smanjuje i sinteza tog enzima. Vremenom, kod nekih ljudi, on postane nedovoljan. To ne znači da ga nemaju, ali nemaju ga dovoljno da mogu lepo da vare mleko", objašnjava Dr Vučić.
A ukoliko mislite da imate problem sa varenjem laktoze, doktorka nam je otkrila i brzi test uz pomoć kojeg to možemo i da ustanovimo.
"Nakon 12 sati neuzimanja nikakve hrane popijte na prazan stomak čašu mleka. Naredna dva do tri sata takođe ne treba ništa jesti, već pratite da li imate neke od simptoma intolerancije, a najčešći simptomi su krvarenje u digestivnom traktu, grčevi u stomaku, veća količina gasova i dijareja", kaže ona.
Ukoliko ste intolerantni na laktozu rešenje je mleko bez laktoze, ili neki od mlečnokiselinskih prozvoda kao što je jogurt. Jogurt sadrži malo laktoze sa jedne, a bakterije koje pomažu varenje sa druge strane, tako da izaziva mnogo manje tegobe nego samo mleko.
"Što se tiče sireva, pravilo je da što je sir tvrđi, on ima manje laktoze. Neki sirevi su čak toliko tvrdi da laktozu i ne sadrže", kađe doktorka Vučić i navodi još jedan slučaj u kome mleko može loše da utiče na naše zdravlje:
"Ljudi koji imaju problem sa sekretom iz nosa ili sa gornjim disajnim putevima, njima uopšte ne prija da uveče piju mleko, zato što mleko dodatno stimuliše lučenje sekreta u toku noći".
Mleko je osnovni izvor kalcijuma ali, ako već ne možemo ili ne volimo da ga uzimamo, kalcijum možemo nadoknaditi iz nekih drugih namirnica. To su:
- Sardina konzervirana sa kostima
- Sojino mleko
- Tofu sir
- Kelj
- Spanać
- Brokoli
- Sušene smokve
- Pomorandže
- Bademi
- Susam
- Mak
Za sve one koji vole ukus mleka i mlečnih proizvoda, a ne mogu da ih konzumiraju, tu su prodavnice zdrave hrane. One u ponudi imaju nemlečnu kiselu pavlaku, maslac, sir i sladoled.
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.