Zdravlje

ŠTA JEDE NAJZDRAVIJI NAROD NA SVETU: Ne znaju za bolest, rađaju i u 7. deceniji i omiljeno voće Srba je njihova tajna!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Žive i duže od 100 godina i ne znaju šta su ozbiljne bolesti!

Njihovo poreklo obavijeno je tajnom. Svetlije su puti od svih susednih naroda, a njihov je jezik (burushaski) sličniji baskijskom nego bilo kojem drugom koji ih okružuje.

Na krajnjem severu Pakistana, u planinskoj dolini Hunza koja se smestila u regiji Gilgit-Baltistan, stanuje narod koji živi i do 120, 130 godina. Neki od njih proslavili su i 145. rođendan pre nego što su napustili ovaj svet.

U ostatku Pakistana predviđeni životni vek iznosi 67 godina, ali na krovu sveta, u izolovanim bespućima Himalaja vladaju posve drukčiji zakoni života i smrti. Istraživači su zabeležili da žene mogu da zatrudne vrlo kasno, u šezdesetima i kasnije, a smatra se i da ne boluju od raka. Naučnici objašnjenje traže u životnoj sredini i ishrani.

Hunze piju vodu iz izvora, uzgajaju svoju hranu, a s obzirom na to da su odsečeni od obližnjih gradova, ne jedu ništa prerađeno. Kajsije su često na njihovom jelovniku, a tokom posta danima, pa čak i mesecima, ne jedu ništa osim svežeg soka i plodova koštica tog superzdravog voća.

Osim što obožavaju kajsije, u njihovoj ishrani dominiraju žitarice i povrće, a meso im nije svaki dan na jelovniku. Praktikuju jogu, vežbe disanja i meditaciju.

Nagađa se da su potomci vojnika Aleksandra Velikog koji nisu mogli da ga slede, nego su odlučili da ostanu na Himalajima. Tačan broj godina teško je odrediti jer Hunze nemaju izvode iz matičnih knjiga rođenih, niti dokaza kojima bi mogli da potkrepe svoju vitalnost, prenosi "Magazin Novosti".

U ČEMU JE TAJNA KAJSIJA?

Kajsije su pune hranljivih sastojaka, uz minimum kalorija. Jedna porcija, odnosno dve kajsije srednje veličine, imaju samo 34 kalorije.

Donosimo vam nekoliko dobrih razloga da ovog leta uživate u kajsijama.

Važni nutrijenti uz minimum kalorija

Dve sveže kajsije imaju 34 kalorije, 8 grama ugljenih hidrata, gram proteina i 1,5 grama vlakana. Odličan su izvor beta-karotena i luteina, važnih antioksidanasa koji štite od štetnog uticaja slobodnih radikala.

Ali, ne bi trebalo da ih ljuštite. Kora je mekana, a upravo tu se nalazi najviše vlakana i drugih korisnih nutrijenata. Samo ih dobro operite...

1. Riznica antioksidanata

Odličan Pominjali smo već beta-karoten, ali kajsije su i odličan izvor vitamina A, C i E, moćnih antioksidanata, a sadrže i flavonoide, jedinjenja koja štite od hroničnih bolesti kao što su dijabetes ili kardiovaskularne bolesti.

2. Čuvaju vid

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina A i E, beta-karotena u vitamina C, kajsije su odličan saveznik u očuvanju zdravlja oka i dobrog vida.

3. Usporavaju starenje

Moćni antioksidanti i vitamin C kajsije čine "prijateljem kože". Ovi sastojci štite kožu od štetnih uticaja iz spoljašnje sredine, uključujući i UV zrake. Osim toga, vitamin C neophodan je za stvaranje kolagena bez kojeg nema zategnute, jedre kože.

4. Dobre su za varenje

Kajsije su odličan izvor vlakana. Stotinak grama kajsija ima oko 3,3 grama vlakana koja su neophodna za dobro varenje, a pomažu i očuvanju zdravog nivoa šećera u krvi.

5. Bogate su kalijumom

Ovo voće je odličan izvor kalijuma koji je neophodan za regulisanje mišićnih kontrakcija i hidrataciju organizma. Osim toga, pomaže i u ublažavanju nadutosti.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi