3 ZDRAVE NAMIRNICE U KOJE SE SVI "KUNU" ZAPRAVO SU VRLO ŠTETNE? Stručnjaci otkrivaju skrivene opasnosti

Šta neku hranu čini zdravom? Obilje hranljivih materija, odnosno nutrijenata koji su neophodni našem organizmu kako bi što bolje funkcionisao.

YouTube/Pick Up Limes

Novije istraživanje pokazuje da neke namirnice, a koje smatramo "zdravim" i preporučuju se u dijetalnim režimima, zapravo nam nanesu više štete nego koristi. Razlog je upravo taj što su siromašni važnih hranljivim materijama. 

Ove četiri namirnice su smatraju izuzetno zdravim, a po mišljenju stručnjaka, zapravo toliko škode našem organizmu da ih porede sa cigaretama.

Žitarice

Gotovo da ne postoji izbalansiran plan ishrane koji ne uključuje ovu namirnicu. Obično se jedu ujutru, jer zahvaljujući vlaknima i "dobrim" ugljenim hidratima imaju blagotvoran uticaj na probavu i metabolizam. Ipak, nisu sve vrste žitarica korisne po naše zdravlje. Većina onih koje koristimo je napravljena od prerađenih zrna, a tokom ovog procesa žitarice gube značajnu količinu  vlakana i drugih materija koje drže sitost. Pride, obično se pripremaju sa šećerom kako bi im se "poboljšao" ukus. Povećan unos šećera može uzrokovati dijabetes, bolesti srca i gojaznost. Umesto žitarica, stručnjaci preporučuju zobenu kašu ili integralne žitarice od celog zrna koje sadrže dovoljno vlakana da vas zasite i daju energiju.

Ceđeni voćni sokovi

Ono što malo ko zna jeste da u tečnom stanju voće izgubi većinu svojih korisnih sastojaka. Jedan od njih su vlakna koja "drže sitost", podstiču probavu, a imaju i važnu ulogu u sprečavanju dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti. Zapravo, zbog velike količine šećera koji sadrže, prekomerni unos sokova može da dovede do pojave ovih zdravstvenih problema. Stručnjaci napominju da čak neki sokovi imaju istu količinu šećera kao "ozloglašeni" gazirani napici. 

Soja

Problem sa ovom namirnicom jeste što je često genetski modifikovana, što znači da ima vrlo malo hranljivih materija po kojima je poznata. Osim toga, soja ima visoku koncetraciju biljnih estrogena, zbog čega se nivo ovog hormona povećava u telu i ometa menstrualni ciklus kod žena. Tako je ustanovljeno i da je hrana bogata sojom obično povezana sa pojačanom aktivnošću hormona štitne žlezde, što pak za posledicu ima rapidan gubitak težine i pojačano znojenje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.