Ljudsko telo ne može da proizvede so, zato ona mora da se unosi peko hrane. Nedostatak soli unosi hemijsku neravnotežu u organizam. Bez nje, mišićni i nervni sistem prestali bi da funkcionišu.

Ipak, nije svejedno kakva so se konzumira. Postoji velika razlika između prerađene (rafinirane) i prirodne soli.

Himalajska so je jedina koja ima savršenu kristalnu strukturu. Iz takve kristalne strukture telo bez velikog napora može lako i jednostavno apsorbovati sve vredne minerale i elemente u tragovima.

Himalajska so je ujedno i najčistija so na svetu te poseduje 84 minerala i elemenata. Pripada grupi kamenih soli, ali za razliku od ostalih, nastala je pod velikim tektonskim pritiskom u trajanju od 250 miliona godina. Dobija se u podnožju Himalaja. Ručno se melje, pere i suši na suncu, čime su u potpunosti očuvani svi njeni vredni sastojci.

Himalajska so čisti sinuse, sprečava grčenje mišića, pomaže održavanju mišićnog tonusa i čvrstoće, učvršćuje kosti, sprečava nastanak osteoporoze, širenje vena na nogama i bedrima. U prošlosti se himalajska so smatrala rezervisanom za kraljeve i visoko društvo. Krupnije mlevena himalajska so se koristila u kupkama i raznim kozmetičkim tretmanima za piling kože i slično.

Danas se himalajska so koristi kao začin, ali i u kozmetici.

Ona ima razne nijanse ružičaste boje i, osim kao dodatak jelima radi poboljšanja ukusa, veoma je dekorativna. Ukus joj je blag i nenametljiv pa je zbog tih osobina prikladna za sve vrste slanih jela, ali u malim količinama i onih slatkih. Zbog bogatstva minerala preporučuje se i kao dodatak za zdrave napitke od voća i povrća (smuti). Preporučuje se maksimalno tri grama soli dnevno, ali ne dok se hrana termički obrađuje nego posle. Idealna je za salate.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Magazin Novosti)