Da li ste znali

HRANA KOJA SE VEĆINI GADI JE SUPER ZA ZDRAVLJE! Jača kosti, smanjuje bolove i čak uklanja celulit!

Autor Natalija Nikolić

Ukoliko uvek bacate nožice kad čistite kokošku, prvo saznajte koliko su zdrave, pa tek onda odlučite!

Izvor: YouTube/Top South Bullies

Kokošije noge se mogu pripremiti na razne načine, servirati uz razne soseve i priloge. Pod uslovom da vam nisu gadne...

Ali da li ste znali koliko su zapravo kokošije nožice zdrava?

U sebi sadrže visok nivo kolagena, otprilike 70 posto ukunog sadržaja proteina čini kolagen. Strukturni protein koji pruža oblik, snagu i otpor vašoj koži, tetivama, mišićima, kostima i ligamentima. Takođe su dobar izvor folata, koji pomaže u sintezi DNK, i u srečavanju abnormalnosti kod porođaja.

Dokazano je da unos kolagena može poboljšati hidrataciju, strukturu i elastičnost kože. Šestomesečna studija, koja je sprovedena nad 105 žena sa umerenim celulitom, otkrila su da redovan unos kolagena smanjuje "pomorandžinu koru". Ovaj mineral dobro se pokazao u borbi protiv starenja i kod zarastanja rana.

Može pomoći u manjenju bolova u zglobovima.

Istraživanja sugerišu da kolagen može stimulisati i regeneraciju tkiva kako bi smanjio simptome osteoartritisa. Ova vrsta artirtisa razgrađuje hrskavicu, zbog čega dolazi do trenja kostiju i tako uzrokuju bol, otok i poteškoće u kretanju.

Tromesečna studija sprovedena nad 191 osobom sa osteoartiritisom kolena pokazala je da dnevna doza kolagena dobijenog iz pileće hrskavice značajno smanjuje bolove, ukočenosti i fizičke disfunkcije.

Unos kolagena može poboljšati rast i jačinu kostiju, posebno kod žena u postmenopauzi.

Jednogodišnja studija u kojoj su učestvovale 102 žene, pokazala je da je redovno uzimanje kolagena uvećalo mineralnu gustinu i  sintezu kostiju.

Istraživanja su pokazala da kolagen može pružiti sve ove efekte jer je glavni sastojak koštane mase.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.