Važno!

DR LALIĆ IZNEO ALARMANTNE PODATKE: Zbog ovoga je 700.000 ljudi u Srbiji u smrtnoj opasnosti od kovida!

Autor Nataša Petrović

Doktor upozorava ko treba da bude posebno oprezan!

Izvor: Youtube/Screenshot/ RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal

Za osam meseci od početka epidemije kovida-19 u praksi se potvrdilo ono na šta su lekari upozoravili neposredno po pojavi prvih slučajeva infekcije novim virusom korona - da su oboleli od dijabetesa, kojih samo u Srbiji ima više od 700.000, u vrlo visokom riziku od obolevanja, ali i lošeg, pa i fatalnog ishoda kada se udruže ove dve bolesti.

Ispostavilo se, međutim, da učestalost obolevanja od kovida kod pacijenata sa dobro kontrolisanim dijabetesom, nije veća, ili bar nije mnogo veća nego kod onih koji nemaju šećernu bolest, ali da je prognoza toka infekcije virusom korona neuporedivo bolja kada je šećer pod kontrolom.

Ukazujući na ove činjenice, akademik profesor dr Nebojša Lalić, endokrinolog i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kaže da dijabetes, ako nije dobro kontrolisan, može mnogo da utiče na komplikacije kovida-19.

"Pokazalo se da je smrtnost od kovida za 50 odsto veća kod onih koji imaju dijabetes. To je opomena dijabetičarima da ulože velike napore da svoju bolest dobro kontrolišu. Nije to lako, ali postoje stručne preporuke kako se dijabetes leči u uslovima kovid infekcije ambulantno, u slučaju da pacijent mora u bolnicu ili na intenzivnu negu. One su dobro razrađene za sve tri situacije, još u aprilu i maju, kako u svetu, tako i kod nas", rekao je doktor.

Na pitanje šta može da se očekuje kod osoba sa dijabetesom posle ove infekcije, dr Lalić kaže:

"To je još teško sagledati, ne samo kao uticaj na dijabetes, već uopšte. Nalazi još nisu sistematizovani. Što se tiče dijabetesa, najznačajnije su komplikacije na nivou kardiovaskularnog sistema i bubrega. Međutim još nema pokazatelja da kovid doprinosi pogoršanju ovih komplikacija nakon što se preleži. Značaj te kontrole je izuzetno veliki, sada dok se suočavamo sa kovidom, to je važnije nego ikad. Dobra kontrola dijabetesa sprečava mehanizme koji mogu da dovedu do razvijanja teškog oblika kovida. Velika opasnost kod kovida je što u jednom trenutku možete imati blagu formu, i onda odjednom dođe do citokinske oluje. To oslobađanje citokina je u stvari zapaljenje niskog intenziteta koje se u malom obimu javlja i kod dijabetesa. Ako dijabetes doprinese razvoju citokinske oluje može da dođe do smrtnog ishoda unutar 24 sata".

Doktor Lalić je naveo i koji su to parametri da je dijabetes pod kontrolom.

"Ciljne vrednosti su glikolizirani hemoglobin manji od sedam procenata. A, za pacijente na insulinu i da imaju normalne vrednosti glikemije više od 70 odsto vremena".

(MONDO/Novosti)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.