TEŠKO, ALI POUČNO

ČEMU ME JE KANCER NAUČIO: Poslednjeg dana života objavila pismo koje je dirnulo svet!

Autor Nataša Petrović

Žena koja je umrla u 37. godini od raka dojke, a poslednjeg dana svog života napisala je pismo mlađoj sebi, u želji da ohrabri druge da uživaju u životu!

Izvor: Instagram/Screenshot/ruthekhunt

Rut Hant bila je kapetan u australijskoj vojsci, a onda joj je, u 34. godini života dijagnostikovan rak dojke. Nažalost, preminula je ranije ovog meseca, a bila je veliki borac – uprkos dijagnozi, predstavljala je svoju zemlju na Igrama nepobedivih 2018. (Invictus Games).

Poslednjeg dana života, Rut je skupila snagu da napiše pismo mlađoj sebi – koje je objavljeno na sajtu 7News – u kojem je napisala sve životne lekcije kojima ju je kancer naučio.

Prva životna lekcija koju je želela da podeli sa drugima je – ne plašite se da tražite pomoć kada vam je potrebna.

Iako je ponekad teško prihvatiti da ne možete sve sami da uradite, Rut insistira da "život čini lakšim" kada prihvatite pomoć voljenih osoba.

Drugo, Rut je naglasila kolika je važnost porodice i kako neki prijatelji postaju porodica, koji ostaju uz vas kada je dobro i kada je loše.

"Kancer vas nauči da je porodica sve. Oni su ti koji sede pored vas na odeljenju dok čekate hemioterapiju, prelete pola zemlje da budu sa vama, šalju vam poklone i cveće. To neće biti vaše kolege. To su prijatelji koji zovu, čak i nakon loših vesti. To su prijatelji koji vas podržavaju, vole i prihvataju, čak i kada ste sasvim druga osoba od one koju su upoznali".

Rut u pismu kaže da ju je bolest naučila da se ne nervira zbog malih i nebitnih stvari u životu. Na primer, navodi ona, niko se neće sećati da li ste uzeli slobodan dan zbog prehlade, dobili lošu ocenu ili nosili istu odeću kao neko drugi.

Ona je istakla i da se kaje što je ikada radila na Božić i što nije provodila praznike sa svojom porodicom.

Jako je volela životinje, tako da njenu porodicu i prijatelje nije iznenadilo to što je u životne lekcije ubacila i "psi su sjajni". Štaviše, napisala je i da je maženje psa "jedno od najlepših iskustava u životu", dodajući da je "toplo telo" pored vas posle hemioterapije "baš ono što vam treba".

S obzirom na to da je dosta radila i da nije umela da kaže "ne" na poslu, smatra da je i to bila važna životna lekcija.

"Naučićete da, ako se neko uvredi kada kažete ne, to je zapravo njihov problem, a ne vaš. Rak vas nauči da vas mnogi ljudi iskorišćavaju, vašu ljubaznost i velikodušnost. Što pre naučite da kažete ne, to bolje".

Na kraju, Rut je poručila svima da putuju što više mogu i da idu na mesta koja iz "izvode iz zone komfora".

"Uradite to. Ima toliko mesta koje možete da istražite. Idite u Afriku dok možete i da, Evropa je sjajna, ali ima toliko mesta izvan Evrope".

Poručila je ljudima da ne koriste posao kao izgovor jer "uvek će vas nešto čekati kad se vratite".

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.