Zdravlje

KATASTROFA, NAJGORI DAN U SRBIJI DO SADA: Više od 3.500 zaraženih, nikad više preminulih!

Autor Nataša Petrović

Najnovije informacije o korona virusu u Srbiji!

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata je registrovano 3.536 novozaraženih među 12.514 testiranih, dok je još 21 osoba preminula!

Na respiratorima se trenutno nalaze 143 pacijenta, a 2.959 osoba je hospitalizovano širom Srbije. 

U Srbiji su od početka epidemije registrovana ukupno 70.424 slučaja zaraze korona virusom, a testirano je ukupno 1.455.156 uzoraka. 

TEME DANA O KORONA VIRUSU

* Novi zakon o kućnoj izolaciji

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti poslanici će razmatrati na sednici zakazanoj za četvrtak, a kako stoji u predlogu zakona, kućna izolacija se propisuje kao protivepidemijska mera izdvajanja inficiranih osoba bez simptoma ili sa simptomima bolesti koja ne zahteva lečenje u bolnici.

Karantin u kućnim uslovim nalaže infektolog ili drugi doktor medicine u skladu sa naredbom ministra, o čemu obaveštava epidemiologa nadležnog instituta, zavoda za javno zdravlje ili druge nadležne zdravstvene ustanove. 

Dužina trajanja karantina u kućnim uslovima određuje se u vremenu trajanja maksimalne inkubacije određene zarazne bolesti. U slučaju da je reč o detetu, rešenje se izdaje roditelju. 

* Alarm zbog korone u Srbiji

Evidentno je da se epidemiološka situacija u Srbiji drastično pogoršala, a u prilog tome govori i podatak da je za samo nedelju dana u našoj zemlji registrovano više novozaraženih nego u celom prvom talasu!

Stručnjaci upozoravaju da je treći talas sve jači, a da je moguće da potraje i do aprila.

* Najveći problem mutacija

"Nisam očekivala da će se virus ovoliko zadržati i da će doći do mutacija. To i jeste najveći problem kod pandemije. Kad preskoči soj i pređe na ljude, virus postaje patogen. Ova pandemija je potpuno neuobičajena za virusologiju, pa i za epidemiologiju, čak je i klinička slika neočekivana. Prvo se mislilo da, kao i druge zarazne bolesti koje se prenose respiratornim putem, napada pluća, ali se ispostavilo da kod slabijeg organizma napada i druge organe," rekla je virusolog dr Ana Gligić. 

Najviše je brine da se ured ove pandemije ne pojavi nova pandemija, odnosno novi serotip mutacije, kaže dr Gligić, komentarišući vesti iz Danske, da se korona koja se zapatila među kunama može preneti na čoveka

(MONDO)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.