Lekari i dijetolozi neprestano ističu blagotvorno dejstvo vode po naše zdravlje, a samo neki od benefita su brži metabolizam, detoksikacija organizma, neophodna hidratacija tela i kože i sl... Kao preporuku za optimalan unos ove tečnosti najčešće se navodi doza od osam čaša dnevno.
Međutim, da li je postoje situacije kada voda odmaže? Da li je moguće preterati sa unosom i tako naneti štetu sopstvenom zdravlju? O ovoj temi je za RTS Ordinaciju govorila Verica Todorović, fototerapeut i nutricionista i praktičar pulsne dijagnostike.
"U poslednje vreme sve više ljudi koristi nekontrolisano vodu i totalno pogrešno. Sada su aktuelene detoksikcije i svako ko hoće da čisti organizam počinje sa velikim količinama vode i to je pogrešno. Naši bubrezi trpe velike probleme jer mogu da prerade određenu količinu vode. Oni mogu u roku od pola sata da prerade samo o,4 dl vode. Postoji više formula za određivanje koliko tečnosti treba da unesemo u toku dana, a ona koju ja koristim se koristi u ruskoj tradicionalnoj medicini i ona izgleda tako da se 0,3 dl pomnoži sa telesnom težinom u kilogramima", kaže nutricionistkinja i napominje još jednu bitnu stvar.
"Ljudi koji su vrele krvi, temperamentni, oni imaju potrebu za hladnom vodom i takvu vodu nikako ne treba piti za vreme obroka. Dakle može pola sata pre ili posle, ali nikako tokom. Oni koji ne mogu da se odupru tome da piju vodu za vreme jela, ne bi trebalo da uzimaju više od 1 dl i to sobne temperature.“
Zašto voda tokom jela škodi?
"Ako pijemo tečnost tokom obroka dolazi do razreživanja enzima i hrana koja bi se varila par sati, u tom slučaju bi se varila 10-12 sati.Bitno je da se zna da hladna voda i hladna pića jako vezuju masnoće iz hrane i dosta usporavaju varenje u digestivnom traktu.“
Kako treba da se pije voda da ona bude što bolja za detoksikaciju organizma?
"Postoji više načina. U ajurvedi prevencija i određene patologije se leče vodom, prvenstveno prokuvanom vodom. U leto i jesen prokuvava se tri četvrtine vode, a na zimu i proleće polovina vode. To znači da od količine koju ćemo da prokuvamo npr. tri četvrtine treba da ispari i ostatak pijemo. Najbolje je piti ujutru mlaku, ili što topliju. U toku dana može da se pije na sobnoj temperaturi. Bitno je i da se ta prokuvana voda ne zagreva ponovo i da se iskoristi u toku 12 sati“, napominje i dodaje da je posebno dobra takozvana začinska vode.
Kakva je to "začinska voda" i kako ona pomaže našem zdravlju?
"Ova voda se pravi sa đumbirom, ali ako neko uzima neke lekove, da ne bi došlo do određenih kontraindikacija, pije se pola sata ili sat pre uzimanja terapije. Ova voda posebno je dobra za trudnice, rešava problem mučnina. Važno je i da znaju da ne bi trebalo da prekorače dnevnu dozu đumbira od 4 g."
Ono što je još dobro kod "začinske vode" jeste što ubrzava metabolizam i topi masnoće zbog čega se preporučuje i osobama koje imaju problema sa viškom kilograma. Posebno je korisna jer reguliše holesterol – snižava loš, a podiže "dobar".
Napomena je i da "začinsku vodu" ne treba piti posle 19 h, jer „greje“ organizam i otežava spavanje.
Kako se pravi?
Sastojci:
4-6 g đumbira u prahu od svežeg korena (nikako začinski đumbir)
2 g inulina (imunostimulator, uništava loše a stimuliše dobre bakterije, sadrži vlakna...)
1-1,5 l vode
Priprema je jednostavna – sastojci se sipaju u vodu i izmešaju!
Da biste znali da ste uzeli "pravi đumbir" a ne začinski, videćete po tome da li se on rastvorio u vodi. Začinski se ne rastvara i "pliva po vodi", dok prah od svežeg đumbira će potpuno rastvara i obojiće vodu. Ko ne voli đumbir, može da koristi nanu ili limun, a Verica kaže da je najbolje kada se limunu ukloni kora, iseče se na komadiće i doda prokuvanoj i prohlađenoj vodi.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.