Kada kažemo grickalice, obično svi prvo pomislimo kako su nezdrave i treba ih izbegavati. Međutim, ako pametno odaberete, grickalice mogu da rade u vašu korist. Na primer, jedna od omiljenih srpskih grickalica je i te kako zdrava, a reč je o semenkama bundeve.
Hranljive su
Semenke bundeve bogate su hranljivim vlaknima, ali i zdravim mastima. Osim što ne sadrže mnogo kalorija, uz 30 grama semenki unećete 8,5 grama proteina, ali i 14,7 kalcijuma, više od dva miligrama gvožđa.
Štite srce
Ova zdrava grickalica sadrži i magnezijum, kalijum, cink, hranljiva vlakna, a bogata je i antioksidantima, koji su važni u borbi protiv slobodnih radikala. Samim tim, semenke smanjuju rizik obolevanja od hroničnih bolesti, kažu stručnjaci.
Endokrinolog i epidemiolog dr Džudit Bajli Roset kaže i da semenke bundeve poboljšavaju rad srca, tako što smanjuju nivo holesterola, zahvaljujući nezasićenim mastima koje sadrže.
Za optimalno zdravlje srca, doktorka preporučuje konzumaciju šake semenki tri puta nedeljno, dodajući da to pomaže i u regulisanju krvnog pritiska.
Regulišu šećer
Ova zdrava namirnica, zahvaljujući brojnim nutrijentima koje sadrži, pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Naime, vlakna iz semenki usporavaju apsorpciju šećera, a i magnezijum koji sadrže snižava nivo šećera u krvi.
Pobošljavaju san
Ova, gotovo magična grickalica, bogata je i L-triptofanom i aminokiselinama koje poboljšavaju san. Ove supstance podstiču telo da proizvodi više serotonina i melatonina, odnosno hormona koji regulišu san.
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.