Zdravlje

NOVA BOLNICA U BATAJNICI PRIMIĆE SKORO 1.000 PACIJENATA: Direktorka uživo otkrila šta je najveći strah!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Bolnica će u petak primiti prve pacijente!

Izvor: RTS/PrintScreen

Direktorka nove kovid bolnice u Batajnici, docent dr Tatjana Adžić Vukičević u Beogradskoj hronici je rekla da je sve spremno, i da će prvi pacijenti ući u bolnicu.

"Radi se naporno i mukotrpno, sada i u nemogućim hladnim uslovima, ali sutra u poslepodnevnim satima očekujemo prijem prvih pacijenata u našu novu bolnicu. Iz prijemno-trijažnih centara u Beogradu doći će prvi bolesnici u Batajnicu, cilj nam je da se bolnica sve više popunjava da bi se postojeći kapaciteti polako rasterećivali, da bi se ti bolesnici uspešno izlečili do kraja i da bi se raspoloživi kapaciteti namenili lečenju ne-kovid pacijenata", rekla je ona.

Pacijenti iz Beograda proteklih nedelja su bili upućivani izvan prestonice, a ona kaže da je zamisao celog projekta da svi ti bolesnici budu na jednom mestu.

"Nadamo se da će se zaravniti ova kriva, i da će oni svi biti na jednom mestu i biće im pružena adekvatna pomoć. Imamo 930 mesta, oko 680 je poluintenzivna i ostatak, 250, za intenzivnu negu", rekla je ona.

U bolnicu će biti primljeni oni koji imaju upalu pluća, respiratornu insuficijenciju, promene na skenerima grudnog koša ili su ugroženi s bilo koje druge strane. U pitanju su pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

"Kaže se da je potrebno oko 1.000 nas da bismo u tri smene od po osam sati pokrili sve potrebe bolnice. Veliki je posao bio u Kliničkom centru Srbije da se naprave timovi lekara, jer su to lekari raznih specijalnosti, ali oformljeni su i krećemo od petka ujutru", rekla je ona.

Kakvi će biti uslovi za pacijente, a kakvi za lekare i osoblje?

"Svi mi u KCS radimo u bolnicama koje su veoma stare, ovo je nešto što ne može da se uporedi. Malo je reći da je ovo bolnica, ovo je kao svemirski brod, kako za bolesnike, tako i za nas", rekla je ona.

Pulmolog u crvenoj zoni, dr Adžić Vukičević rekla je da nema više ničega što će iznenaditi ni nju, ni većinu kolega.

"Vodila sam poluintenzivnu, pa smo nekoliko meseci mogli da tretiramo ne-kovid pacijente pulmološke, a koji su do tada lutali, nisu mogli nigde da nađu mesto. Viđali smo svašta, cele bolesne porodice, po jedno ili dvoje mrtvih u porodici, leže roditelji na jednoj, deca na drugoj strani... Pravilo je da nema pravilo, svaka priča je za sebe posebna", rekla je ona.

Dr Adžić Vukićević je rekla da veruje da je "svima dosadilo" da slušaju o merama, ali da se mora voditi računa o tome jer je to jedini način da se zaštitimo tokom pandemije.

"Više me nije strah da li ću se ja zaraziti, već brinem samo da povežem timove lekara, da se organizujemo, skupimo i da imamo jasne planove kako ćemo raditi sa skoro 1.000 pacijenata", rekla je ona.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.