Požurili?

I PORED OGROMNOG BROJA MRTVIH, RAZMIŠLJAJU O UBLAŽAVANJU MERA? U Sloveniji blagi pad broja zaraženih

Autor Maja Gašić

Situacija je i dalje vrlo ozbiljna.

Izvor: MONDO/Tamara Sekulović

U Sloveniji je u protekla 24 časa preminulo 45 osoba od posledica kovida-9, a potvrđena su 1.772 nova slučaja zaraze među 6.604 testiranih. Procenat pozitivnih testova je 26,8 odsto, što je povoljnije u odnosu na prethodni dan kad je bilo 2.429 inficiranih uz svaki treći pozitivan test, kao i 57 umrlih.

U bolnicama je 1.289 obolelih od kovida-19, četiri manje nego dan ranije, a od toga je 198 težih pacijenata na intenzivnim odeljenjima. Od početka epidemije u Sloveniji je potvrđeno ukupno 81.338 zaraza novim virusom korona, a od toga je trenutno aktivnih slučajeva 20.277, saopštilo je slovenačko Ministarstvo zdravlja.

Četrnaestodnevna incidencija bolesti na 100.000 stanovnika iznosi 967, a s novim smrtnim slučajevima zabeleženim u poslednja 24 časa ukupan broj preminulih od početka epidemije popeo se na 1.592.

Slovenačka Vlada na današnjoj sednici će da odlučuje o epidemiološkim merama koje su na snazi već pet nedelja i mogućem popuštanju nekih mera.

Epidemiolozi i ministar zdravlja Tomaž Gantar izjavili su juče da nikakvo šire popuštanje ne bi preporučili u situaciji sa kovidom 19 koja je još teška. Gantar je rekao da je izuzetno rezervisan prema popuštanju mjera u sadašnjem trenutku zbog preopterećenosti bolnica kovid bolesnicima i nedostatka medicinskih postelja. Mediji prenose da će škole verovatno ostati zatvorene i na onlajn nastavi i iduće nedelje, ali da se razmišlja o mogućem "otvaranju" nekih uslužnih delatnosti koje ne predstavljaju velik rizik za nove zaraze.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Mondo/Srna