Zdravlje

BELI LUK JE UBICA VIRUSA, ALI NEKI LJUDI NIKAKO NE BI SMELI DA GA JEDU! Opasan je za osobe sa ovim bolestima

Autor Maja Gašić

Nutricionista upozorio na štetnu stranu najpopularnijeg narodnog leka protiv prehlade i virusa.

Beli luk je omiljeni narodni lek protiv prehlade i virusa, a od početka pandemije korona virusa i neizostavna namirnica u svim domaćinstvima. Jedemo ga svežeg, u kuvanim jelima, od njega pripremamo razne domaće lekove za jačanje imuniteta, kombinujemo sa medom, limunom, kiselimo ga, a sve kako bismo ojačali odbrambeni sistem i zaštitili se od bolesti. 

Beli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor. Glavni sastojak ove namirnice je alicin, koji poseduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko dejstvo.

Koliko god da je zdrav, ipak beli luk se ne preporučuje svima. Nutricionisti upozoravaju da ova namirnica može biti štetna, posebno za ljude koji imaju gastrointestinalne probleme.

"Beli luk u velikim količinama je kontraindikovan kod osoba koje imaju čir na želucu, pankreatitis, gastroezofagealnu refluksnu bolest i kamen u čučnoj kesi", objasnila je nutricionista Ina Zajkina.

Beli luk stimuliše lučenje žuči i želudačnog soka, što samo pojačava tegobe kod gastrointestinalnih bolesti, upozoravaju stručnjaci i savetuju da se osobe sa gorenavedenim problemima suzdrže od preterane konzumacije belog luka.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.