Zdravlje

SVE O BOLESTI OD KOJE JE PREMINUO TIHOMIR ARSIĆ: Simptomi, dijagnoza i lečenje veoma podmuklog kancera

Autor Nataša Petrović

Srbiju je potresla vest da je poznati glumac Tihomir Tika Arsić preminuo u 63. godini nakon duge borbe sa rakom pankreasa. Reč je o jednom od najpodmuklijih tipova kancera, a evo šta sve treba da znate o ovoj bolesti.

Izvor: Printscreen/Grand Magazin

Rak pankreasa pojavljuje se u tkivu pankreasa, organa lociranog iza donjeg dela želuca u krivini dvanaestopalačnog creva, uz zadnji trbušni zid.

Pankreas (gušterača) je žlezda veličine oko 15 centimetara, teška oko 100 grama, a u organizmu ima važnu ulogu: učestvuje u procesima varenja hrane (egzokrina funkcija), lučenjem enzima, i u regulaciji nivoa šećera u krvi (endokrina funkcija), lučenjem hormona koji regulišu metabolizam šećera.

Bez enzima koje stvara pankreas, naš organizam ne bi mogao da svari masti, ugljene hidrate i proteine.

Pankreas takođe stvara i dva važna hormona: glukagon (povećava koncentraciju glukoze u krvi) i insulin (snižava koncentraciju glukoze u krvi).

Ova dva hormona odgovorna su za kontrolu metabolizma glukoze, insulin ćelijama pomaže da metabolišu glukozu i pretvaraju je u energiju, dok je glukagon odgovoran za podizanje nivoa šećera u krvi kada je taj nivo suviše nizak.

Zbog mesta na kojem se pankreas nalazi, rak pankreasa teško se otkriva, i u najvećem broju slučajeva dijagnoza se postavlja u uznapredovalim stadijumima bolesti.

Simptomi raka pankreasa

Rak pankreasa često ne izaziva simptome, sve dok bolest ne uznapreduje. Iz ovog razloga, tipično nema ranih znakova raka pankreasa. Čak i kad kancer uznapreduje, neki od najčešćih simptoma mogu biti relativno blagi i nespecifični.

Simptomi uključuju:

Smanjen apetit

Nevoljan gubitak kilograma

Bol u stomaku ili u donjem delu leđa

Formiranje ugrušaka u krvi

Žuticu (žućkasta prebojenost kože i beonjača)

Rak pankreasa koji se proširio može pogoršati već postojeće simptome. Ako se kancer raširi, mogu se javiti i dodatni simptomi uznapredovale bolesti.

Uzroci raka pankreasa

Uzrok raka pankreasa nije poznat. Ovaj tip kancera pojavljuje se kad u tkivu pankreasa počnu da rastu abnormalne ćelije i da formiraju tumore. Uobičajeno, zdrave ćelije rastu i umiru u umerenim brojevima. U slučaju raka, postoji porast u stvaranju abnormalnih ćelija, i one vremenom brojčano nadjačaju zdrave ćelije.

Iako lekari i naučnici nisu sigurni šta izaziva te promene u ćelijama, poznato je da postoje određeni faktori koji povećavaju rizik od pojave raka pankreasa.

Dva najznačajnija faktora rizika su nasledne mutacije gena i stečene mutacije. Geni kontrolišu kako će se ćelije ponašati, i ove mutacije mogu da izazovu pojavu kancera.

Faze bolesti

Kada se otkrije rak pankreasa, lekar će najverovatnije sprovesti dodatne testove, da bi se utvrdilo da li se kancer proširio, i ako jeste, koje je još organe zahvatio. Primenjuju se različite vrste skeniranja, koja treba da pruže sliku stanja organizma, kao i odgovarajuće analize krvi.

Na osnovu rezultata i kliničke slike, lekari će utvrditi u kojoj je fazi kancer.

Faze određuju koliko je bolest uznapredovala, i smernica su lekarima u određivanju terapijskih opcija. Nakon postavljanja dijagnoze, biće određen stadijum bolesti na osnovu rezultata dodatnih pregleda i analiza:

Prvi stadijum: Tumor zahvata samo pankreas

Drugi stadijum: Tumor se proširio na obližnja tkiva abdomena i/ili limfne čvorove

Treći stadijum: Kancer je zahvatio velike krvne sudove i limfne čvorove

Četvrti stadijum: Tumor se proširio na druge udaljene organe (jetra, mozak, kosti)

Dijagnoza raka pankreasa često se postavlja u kasnim fazama, jer retko izaziva jasne simptome pre nego što se proširi.

U poodmakloj fazi bolesti (četvrti stadijum), simptomi mogu uključivati:

Bol u gornjem delu abdomena

Bol u leđima

Umor

Žuticu

Gubitak apetita

Nevoljni gubitak težine

Depresiju

U četvrtoj fazi, rak pankreasa ne može biti izlečen, ali lečenje može olakšati simptome i sprečiti pojavu komplikacija.

Lečenje može uključivati:

Hemoterapiju

Palijativne tretmane ublažavanja bolova

Treći stadijum raka pankreasa je tumor koji zahvata pankreas i moguće obližnje organe, kakvi su limfni čvorovi i krvni sudovi. U ovoj fazi, kancer se nije proširio na udaljene organe.

Rak pankreasa se često naziva i "tihi kancer" jer se u velikom broju slučajeva dijagnoza postavlja tek kad bolest uznapreduje.

Simptomi kancera pankreasa u trećoj fazi mogu biti:

Bol u leđima

Bol ili osetljivost u gornjem delu abdomena

Gubitak apetita

Nevoljni gubitak težine

Umor

Depresija

U trećem stadijumu, rak pankreasa se teško leči, ali postoje mogućnosti u lečenju koje mogu da spreče ili uspore širenje kancera i olakšaju simptome.

Lečenje može da uključuje:

Hirurške metode kojima se odstranjuje deo pankreasa

Lekove

Terapiju zračenjem

Hemoterapiju

Petogodišnja stopa preživljavanja za treći stadijum kancera pankreasa je 3 do 12 odsto. Većina pacijenata u ovoj fazi bolesti iskusiće ponovno javljanje bolesti, bez obzira na terapiju. Ovo se dešava jer su se mikrometastaze proširile pre nego što je bolest detektovana.

Rak pankreasa - drugi stadijum

U drugom stadijumu, kancer zahvata pankreas, šireći se na nekoliko obližnjih limfnih čvorova. Nije zahvatio obližnja tkiva, niti krvne sudove, i nije se proširio na druge organe u telu.

U ranim fazama, uključujući i drugi stadijum, rak pankreasa se teško otkriva, jer ne izaziva simptome koji se lako prepoznaju.

Ukoliko se jave, simptomi u ovoj fazi mogu da uključuju:

Žuticu

Promenu u boji urina (postaje tamniji) i stolice (postaje svetlija)

Bol ili osetljivost u gornjem delu abdomena

Nevoljni gubitak težine

Smanjen apetit

Umor

Lečenje može uključivati:

Hirurške metode

Zračenje

Hemoterapiju

Ciljanu medikametoznu terapiju

Vaš lekar će, u zavisnosti od kliničke slike možda koristiti kombinaciju ovih terapijskih metoda, da bi se tumor smanjio i smanjio rizik od pojave mogućih metastaza. Petogodišnja stopa preživljavanja za rak pankreasa u ovoj fazi je oko 30 odsto.

Lečenje

Lečenje zavisi od toga u kojem je stadijumu bolest, i ima dva cilja: da ubije ćelije raka i spreči širenje bolesti. Gubitak težine, opstrukcija creva, bolovi u abdomenu i problemi sa radom jetre, uključujući i otkazivanje jetre, su među najčešćim komplikacijama tokom lečenja raka pankreasa.

Hirurško lečenje

Odluka o tome da li će se rak pankreasa lečiti hirurški zavisi od dve stvari: mesta na kojem je kancer lociran, i stadijuma bolesti. Hirurškim tehnikama mogu se odstraniti delovi pankreasa, ili ceo pankreas. Time se može eliminisati tumor, ali na ovaj način neće se odstraniti metastaze koje su se eventualno proširile. Iz tog razloga, hirurško lečenje u nekim slučajevima kod poodmaklog raka pankreasa nije metoda izbora.

Terapija zračenjem

Ova terapijska metoda može se primenjivati i ukoliko se kancer proširio van pankreasa.

Hemoterapija

U nekim slučajevima, lekar će kombinovati druge terapijske metode sa hemoterapijom.

Izbor metode lečenja zavisi od stadijuma bolesti i opšteg stanja pacijenta i određuje ga lekar ili tim lekara za svaki pojedinačan slučaj.

Prognoze

Stopa preživljavanja se popravlja poslednjih decenija. Istraživanja i nove metode lečenja produžile su petogodišnju stopu preživljavanja kod osoba kod kojih je dijagnostikovan rak pankreasa. Ipak, ovaj tip kancera i dalje se smatra teškim za lečenje.

Pošto tipično ne izaziva simptome dok bolest ozbiljno ne uznapreduje, verovatnoća da je u trenutku postavljanja dijagnoze rak već metastazirao i zahvatio i druge organe je velika. Zbog toga je lečenje teško i sa neizvesnim ishodom.

Postavljanje dijagnoze

Rana dijagnoza značajno povećava šanse za oporavak. Zbog toga je jako važno da se lekaru obratite ukoliko primetite bilo kakve simptome koji traju duže vreme, ili se povlače, a zatim ponovo javljaju tokom dužeg vremenskog perioda.

Osim toga, lekar bi trebalo da bude upoznat sa vašom ličnom i porodičnom medicinskom istorijom.

Ukoliko postoji sumnja na rak pankreasa, lekar može naložiti i dodatne preglede kakvi su na primer CT ili MRI, da bi se dobio potpuni uvid u stanje pankreasa.

U nekim slučajevima radi se endoskopski ultrazvuk, tokom kojeg se malom sondom sa kamerom ulazi u stomak pacijenta, da bi se dobila slika pankreasa, kao i biopsija tkiva.

Rade se i analize krvi, na specifične tumorske markere koji ukazuju na rak pankreasa.

Da li je rak pankreasa izlečiv

Rak pankreasa je izlečiv, ukoliko se otkrije na vreme. Postoje dva tipa hirurških procedura, odstranjivanje dela pankreasa zahvaćenog kancerom, ili odstranjivanje celog organa, čime se eliminiše tumor, ukoliko je bolest otkrivena na vreme.

Da li će i koja vrsta operacije biti izvedena, zavisi od mesta na kojem se tumor nalazi, veličine tumora, kao i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.

Nažalost, u najvećem broju slučajeva to se ne dešava, već se rak pankreasa kod većine pacijenata otkriva kad se bolest već raširila i zahvatila i druge organe. U kasnijim stadijumima bolesti, kad kancer zahvati i druge organe, hirurško lečenje nije uvek najbolja opcija, i uzimaju se u obzir i druge metode lečenja kojima raspolaže savremena medicina (zračenje, hemoterapija).

Faktori rizika

Iako uzrok raka pankreasa nije poznat, postoje određeni faktori koji rizik od obolevanja čine višim. Pod povišenim ste rizikom od raka pankreasa ukoliko:

Pušite

Niste fizički aktivni

Životna dob (većina slučajeva dijagnostikuje se kod starijih od 65 godina)

Konzumirate velike količine alkohola

Imate dijabetes

Vaš posao podrazumeva izloženost pesticidima i hemikalijama Imate hronično zapaljenje pankreasa

Imate oštećenje jetre

U vašoj porodici postoje slučajevi raka pankreasa

Prevencija

Kako tačan uzrok nastanka raka pankreasa još nije utvrđen, mere prevencije tiču se promena u životnim navikama i odgovornijeg pristupa sopstvenom zdravlju:

Prestanite da pušite. Pušenje povećava rizik od različitih tipova kancera, uključujući i rak pankreasa.

Nemojte preterano konzumirati alkohol. Neumereno konzumiranje alkohola povećava rizik od hroničnog pankreatitisa, što je faktor rizika za rak pankreasa.

Održavajte telesnu težinu u zdravim granicama. Gojaznost je mešu vodećim faktorima rizika za različite tipove kancera, uključujući i rak pankreasa.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.