Svi znamo da ishrana ima jako važnu ulogu u opštem zdravlju čoveka. I baš kao što znamo da preteran unos šećera, masne i takozvane brze hrane, loše utiče na zdravlje, pojedine namirnice veoma moćno deluju na naš organizam.
Poznati ruski TV voditelj i lekar Aleksandar Mjasnikov u intervjuu za TV kanal Rusija 1 govorio je o tome šta ljudi mogu da promene u ishrani kako bi smanjili mogućnost od razvoja opasnih bolesti.
On je istakao da konzumiranje jetre bakalara, haringe, jaja i mleka mogu da smanje rizik od stvaranja malignih ćelija, a ključ je u vitaminu D koji ove namirnice sadrže.
Mjasnikov je pojasnio da 100 grama jetre bakalara sadrži oko 1000% dnevne norme vitamina D, 100 grama haringe sadrži 300%, a jedno kokošje jaje sadrži 22%.
Doktor kaže da vitamin D smanjuje rizik od razvoja teških bolesti, štiti od virusa i uopšteno jača odbrambeni sistem organizma. Međutim, upozorava da nije pametno ni preterivati u unosu vitamina D jer višak u organizmu može da izazove brojne probleme i ima kontraefekat.
Pored namirnica koje je Mjasnikov naveo, vitamin D se unosi i izlaganjem sunčevim zracima, a nalazi se i u džigerici, masnim ribama, buteru, pečurkama...
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Lalatović skočio na Dudića, novinari sprečili tuču! Pogledajte haos posle utakmice u Novom Sadu
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!