Lovor je jedan od začina koji je gotovo obavezan u srpskoj kuhinji. Nema kuće u kojoj se ne koristi, ali ne samo što ovaj začin daje lep ukus jelima, lovor može da se koristi i za pravljenje čaja, koji je veoma dobar za zdravlje, pre svega za pluća.
"Lovor utiče na pluća, deluje protivupalno, uništava bakterije i viruse i ima biljna ulja koja su fenomenalna", rekla je za RTS nutricionistkinja i fitoterapeut Verica Todorović.
Za spravljanje ovog čaja potrebno vam je 300 mililitara vode, tri lista novora, malo meda i limuna.
Nutricionistkinja kaže da je doza od 300 mililitara čaja dovoljna za jedan dan, a evo kako da ga napravite.
"Prokuvamo vodu, stavimo tri lista lovora, odstoji 10-15 minuta, zatim procedite", objašnjava nutricionistkinja, dodajući da se nikako ne kuva lovor, da čaj ne bi bio prejak.
Trista mililitara čaja popijte iz dva puta: "Prvo ujutru, pa možete onda najkasnije negde oko 18-19 časova, nikako pred spavanje".
Ono što mnogi ne znaju je da lovor može da se koristi i na drugi način, za prečišćavanje vazduha.
" Ako radite u kancelariji ili kod kuće, možete da zapalite lišće lovora, uzmete briket kao za tamjan, stavite u posudu i zapalite i onda će da uništi sve mikrobe u vazduhu i videćete kako se mnogo bolje osećate, podigne raspoloženje".
(MONDO)
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.