Zdravlje

KAKO DA "PREŽIVITE" PRAZNIKE AKO IMATE POREMEĆAJ U ISHRANI: Saveti koji će pomoći u rizičnom periodu godine

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Tri saveta koji će vam pomoći da lakše "preživite" praznike i sve što nose sa sobom.

Novogodišnji praznici i sezona slava mogu veoma teško pasti osobama koje pate od poremećaja u ishrani.

Tradicionalno, mnogi praznici usko su vezani za hranu, što može biti veliki okidač ukoliko imate probleme sa ishranom. Pandemija korone svima nam je povećala anksioznost, brige i stres, što sve mogu biti okidači da se poremećaji kao što su anoreksija i bulimija opet pogoršaju, čak i ako ih držite pod kontrolom.

Ovo su saveti kako da lakše pregurate prazničnu sezonu, ukoliko imate ove probleme.

Postavite jasne granice, i pridržavajte ih se

Ako vas brine određena situacija, poseta porodici ili prijateljima gde neko možda neće znati da imate problem i kazaće nešto pogrešno, uradite sve što možete da se za nju pripremite.

Naročito ako ćete ići kod starijih članova svoje, ili možda partnerove ili partnerkine porodice, moguće je da ćete se naći u neprijatnoj situaciji, da će vam neko "dobronamerno" komandovati da jedete više ili manje ili komentarisati vaš izgled.

To je nepristojno i tokom običnih dana, i ne morate to da trpite. Zapamtite, vi i vaše zdravlje ste najvažniji. Ako vam se ne ide negde gde će vas pritisak dovesti do tačke pucanja, izvinite se domaćinima i nemojte ni otići tamo.

A ukoliko idete, "naoružajte" se taktikom koja će razgovor odvesti u drugom smeru.

Isplanirajte aktivnosti

Praznici se često vezuju za porodicu okupljenu oko stola, i hrane koja se na njemu nalazi, ali to nisu jedine stvari koje čine praznike, iako će svako ko vas "nutka" hranom probati da vas ubedi da jesu. Prisetite se lepih uspomena iz detinjstva, provedenih novogodišnjih raspusta ili kićenja jelke.

Napravite planove za aktivnosti koje će doneti nove lepe uspomene, a koje vas neće "vezati" za sto i ljude koji će vam možda pogoršati stanje. Neka to budu stvari zbog kojih ćete se osećati produktivno ili kreativno.

Komunicirajte

Viđanje sa ljudima nam je ograničeno, a često da osobe sa poremećajima u ishrani strahuju upravo od trenutaka u kojima će biti ostavljene same, jer će možda pasti u iskušenje. Važno je da linije komunikacije sa osobama za podršku budu otvorene, i čim osetite da vam se stanje možda pogoršava, recite nekome.

Nemojte se stideti, a ukoliko se krećete u društvu, nađite osobu kojoj verujete i sa njom utvrdite "signal za uzbunu". Neka to bude jedna reč ili fraza koju možete da provučete kroz razgovor, a koja će biti signal da vam je trenutak da odete, sklonite se ili vam je jednostavno potrebno još podrške.

Važno je da imate podršku i razumevanje okoline, ali ukoliko je potrebno, potražite i stručnu pomoć ako vam poslednji dani ove, ili prvi dani Nove godine padaju posebno teško.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.