Masna jetra je stanje koje predstavlja patološko nagomilavanje masti u ćelijama jetre, a uzrokovano je različitim faktorima, od kojih jedan od njih može biti i gojaznost.
Primena lekova, pravilna ishrana, uzdržavanje od alkohola i hemikalija, smanjenje telesne mase, lečenje poremećaja u varenju, nadoknada vitamina i minerala obično dovodi do oporavka. Posebno zabrinjava učestalost ovog oboljenja među decom, zbog čega je važna zdrava ishrana i redovna kontrola telesne težine.
Indijski naučnici su otkrili i da šargarepa štiti jetru. Utvrđeno je da kod laboratorijskih životinja ekstrakt šargarepe pojačava delovanje nekih enzima koji ubrzavaju njenu detoksikaciju. Šargarepu je najbolje koristiti u obliku soka. U sokovnik stavite svežu šargarepu, jabuku i celer. Sok procedite i dodajte par kapi limuna.
Rukola i svo tamnozeleno lisnato povrće odličan su izvor hlorofila i drugih fitohemikalija koje poseduju čitav niz pozitivnih uticaja na zdravlje. Hlorofil deluje kao "čistač" krvi i jetre, a brojni antioksidanti štite je od razornog uticaja slobodnih radikala.
Redovno konzumiranje artičoke stimuliše funkcije jetre i smanjuje visinu masnoća i holesterola u krvi. Mučnina, osećaj napetosti i nadimanja koji su često prisutni kod bolesti jetre se takođe smanjuju.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.