Zdravlje

PREPOZNAJTE OPASNO STANJE KOJE POGAĐA SAMO MUŠKARCE: Ako osetite ove simptome, odmah idite kod lekara!

Autor Zora Ćirković

Prepoznajte upalu prostate na vreme i ne odlažite odlazak kod urologa. Posledice nelečenog prostatitisa mogu biti vrlo ozbiljne, uključujući i sterilitet.

Šta je prostatitis?

Prostatitis je upala prostate, i ponekad zone oko ove žlezde. Ovo stanje nije isto što i rak prostate.

Prostata (kestenjača) je žlezda koju imaju samo muškarci. Smeštena je u maloj karlici, ispod dna mokraćne bešike i ispred rektuma, završnog dela debelog creva. Nalazi se oko uretre (mokraćnog kanala) i završnih delova izvodnih semenih kanala. Zajedno sa semenim kesicama, učestvuje u stvaranju semene tečnosti, koja olakšava kretanje spermatozoida.

Tipovi prostatitisa

Hronični prostatitis je najčešći tip prostatitisa. Simptomi se povlače i zatim ponovo vraćaju praktično bez "upozorenja". Medicina i dalje nema objašnjenje zbog čega se ovo dešava. Leka nema, ali postoje načini da se simptomi drže pod kontrolom.

Akutni bakterijski prostatitis je najređi tip prostatitisa. Može pogoditi muškarce svih starosnih dobi. Najčešće se javlja iznenada, a simptomi su prilično ozbiljni. U slučajevima akutnog bakterijskog prostatitisa jako je važno odmah započeti lečenje.

Kod akutnog bakterijskog prostatitisa, uriniranje je otežano i vrlo bolno. Osim toga, simptomi uključuju povišenu temperaturu, groznicu, osećaj jeze, bolove u donjem delu leđa, bolove u genitalnoj regiji, učestalu potrebu za mokrenjem, osećaj žarenja tokom uriniranja, kao i brojne i neodložne odlaske u toalet tokom noći. Ponekad se mogu javiti i bolovi u čitavom telu.

Hronični bakterijski prostatitis takođe je relativno redak. Kod pacijenata sa hroničnim bakterijskim prostatitisom, simtpomi se povlače, a zatim se infekcija ponovo razbuktava i tako u krug. Lečenje je prilično teško. Simptomi odgovaraju blažoj formi akutnog bakterijskog prostatitisa, ali traju duže. Temperatura se ređe javlja.

Asimptomatski zapaljenski prostatitis dolazi bez simptoma. U velikom broju slučajeva otkriva se tokom pregleda na koje pacijent dođe zbog nekog drugog problema ili stanja, pa rezultati analiza spermograma i semene tečnosti pokažu visok nivo ćelija koje se bore protiv infekcije.

Šta izaziva prostatitis?

Prostatitis u najvećem broju slučajeva izazvaju bakterije. Najčešće, prošire se iz rektuma ili iz urinarnog trakta, ukoliko postoji neka nelečena urinarna infekcija.

Prostatitis vam ne može preneti druga osoba. To nije polno prenosiva bolest. Ali, može se javiti kao posledica nelečenih polno prenosivih infekcija.

Ko je pod povišenim rizikom od prostatitisa?

Prostatitis se može javiti u bilo kom starosnom dobu, ali postoje određeni faktori koji povećavaju rizik od ovog stanja:

Nedavna infekcija urinarnog trakta, mokraćne bešike, ili neka druga infekcija

Povreda u regiji između testisa i anusa

Abnormalna anatomija urinarnog trakta

Uvećana prostata

Nedavni pregledi koji su uključivali kateter ili sondu koja je stavljana u uretru

Koji su simptomi prostatitisa?

Najčešći simptomi prostatitisa su:

Pojačana potreba za uriniranjem

Osećaj pečenja/žarenja tokom mokrenja

Bol tokom mokrenja

Smanjena količina urina

Bol u rektalnoj regiji

Povišena temperatura praćena groznicom (čest simtom samo kod akutne infekcije)

Bol u donjem delu leđa i/ili maloj karlici

Nevoljno otpuštanje mokraće

Erektilna disfunkcija, smanjen libido

Osećaj probadanja u rektalnoj i genitalnoj zoni

Ovi simptomi javljaju se i kod nekih drugih stanja. Zbog toga je nephodno da ukoliko ostetite neke od navedenih problema odmah odete kod lekara.

Kako se postavlja dijagnoza?

Urolog će obaviti urološki pregled, naložiti analize urina i urinokulture, spermokulture, kao i analize krvi (krvna slika sa sedimentacijom, CRP, kao i tumorski antigen prostate koji je osim kod kancera prostate u nekim slučajevima povišen i kod zapaljenja prostate), a biće vam urađeni i uretralni brisevi, kao i ultrazvuk abdomena i ultrazvuk prostate.

Kako se leči prostatitis?

U zavisnosti od rezultata gore navedenih analiza i pregleda, vaših godina, opšteg zdravstvenog stanja, ozbiljnosti simptoma, biće vam određena odgovarajuća terapija.Takođe, način lečenja zavisi i od tipa prostatitisa koji je u pitanju.

Hronični prostatitis u najvećem broju slučajeva leči se antibioticima dok se infekcija ne povuče. Uz antibiotik, biće vam preporučen i odgovarajući probiotski preparat koji će zaštititi crevnu floru, jer lečenje može potrajati. U zavisnosti od simptoma, možda će vam biti prepisani lekovi koji će opustiti mišiće oko prostate i mokraćne bešike, ublažiti upalne procese i umanjiti bolove.

Hronični bakterijski prostatitis najčešće se leči antibioticima u trajanju od četiri do 12 nedelja. Lečenje je neizvesno, i infekcija se može ponovo vratiti. Ako antibiotici ne pomognu tokom četiri do 12 nedelja, možda ćete morati i duže da uzimate manju dozu. U vrlo retkim slučajevima, možda će biti potrebna hirurška intervencija tokom koje će biti odstranjen deo prostate ili cela žlezda (ukoliko nije moguće potpuno pražnjenje bešike).

Akutni bakterijski prostatitis u najvećem broju slučajeva leči se antibioticima tokom dve do četiri nedelje. Jako je važno da terapiju ne prekidate samonicijativno, odnosno kad osetite poboljšanje. Ukoliko ne popijete celu terapiju, rizikujete da bakterija koja pravi problem postane rezistentna na antibiotike.

Takođe, možda će vam biti prepisani lekovi protiv bolova, a lekar će vam preporučiti i uzimanje veće količine tečnosti. U težim slučajevima, možda će biti potrebno bolničko lečenje.

Imajte u vidu da nelečena upala prostate može da izazove ozbiljne posledice, uključujući i sterilitet, hronične infekcije urinarnog trakta, upale testisa, zapaljenje semenika, kao i rak prostate.

Ukoliko osetite neke od gore navedenih simptoma, ne odlažite odlazak kod lekara.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.