Zdravlje

AKO STE NA ANTIBIOTICIMA, OVU HRANU NIKAKO NE TREBA DA UZIMATE: Napraviće vam još veći problem

Autor Maja Gašić

Obratite pažnju, neke kombinacije nikako ne idu

Čuli ste da neke lekove nikako ne treba kombinovati sa određenom hranom, jer smanjuje njihovo dejstvo? Osim toga, ona može i da spreči ili oteža varenje. S druge strane i lekovi, sami po sebi, mogu da utiči na vaše navike u ishrani i smanje apetit ili spreče organizam da iz hrane uzme hranljive materije, vitamine ili minerale.

Saznajte koje lekove i hranu ne treba mešati!

Mlečni proizvodi

Poznato je da kalcijum iz mleka, mlečnih proizvoda i druge hrane koja sadrži kalcijum, smanjuje resorpciju antibiotika u crevima. U tom slučaju se ne postiže terapijska doza leka u organizmu koja je dovoljna za borbu protiv "napadač" i uzročnika bolesti. način da ovo izbegnete jeste da lek uzimate dva sata nakon unosa hrane bogate kalcijumom.

Kisela hrana

Ovo se ne odnposi na hranu kiselog ukusa, već koja dovodi do povenog stvaranja kiseline u organizmu. Jako kisele namirnice kao što su sokovi od citrusnog voća, gazirana bezalkoholna pića, čokolada i proizvodi na bazi paradajza, mogu smanjiti apsorpciju leka. Najgora reakcija antibiotika je sa grejpfrutom i njegovim proizvodima.

Alkohol

Svi znaju da alkohol nikada ne treba uzimati ako ste na terapiji lekovima. Iako alkohol ne utiče negativno na sve antibiotike, u kombinaciji sa njima može dovesti do neželjenih nuspojava kao što su uznemirenosti stomaka, mučnine i pospanosti.

Sve što pogoduje razvoju glivica

Takođe je poželjno izbaciti i hranu koja je bogata šećerom i koja sadrži kvasne gljivice - torte, kolače, hleb, testa, peciva, krompir, pirinač, industrijske voćne sokove, sirće, dimljenu hranu, fermentisanu hranu, sušeno meso... Svi koji su na antibioticima se preporučuje upotreba probiotika, kako ne bi došlo do narušavanje crevne flore, a i kako bi se sprečilo razmnožavanje glivica.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.