Zdravlje

JAČA IMUNITET, ŠTITI OD VIRUSA I UBLAŽAVA BOLOVE: Lekoviti začin je čudo za zdravlje, ali 1 grupa ne treba da ga uzima

Autor Maja Gašić

Začin bez kojeg se ne može zamisliti priprema najpoznatijeg zimskog specijaliteta

Neizostavan začin u pripremi pasulja zapravo ima mnogobrojne zdravstvne benefite. Možda niste znali, ali lovorov list ne samo da daje posebnu aromu jelima, već može mnogo učiniti i za vaše zdravlje.

Lovorov list sadrži fitonutrijente koji snažno deluju protiv slobodnih radikala i koji smanjuju rizik od razvoja mnogih bolesti. Postoje istraživanja koja ukazuju da ova začinska biljka pomaže kod respiratornih tegoba, bolova u zglobovima i mišićima, kao i kod kožnih infekcija.

Od pamtiveka se ovaj začin koristi u pripremi narodnih lekova. Indijanci su oblogama od lovorova lista, cimeta, muskatnog oraščića i maslinova ulja spuštali temperaturu, a za ublažavanje glavobolje su stavljali lovorov list u nozdrve. Pokazalo se da lovor pomaže i kod sinuzitisa. Sve što treba da uradite jeste da prikuvate lovor pa se njime inhalirate.

Osim toga, pomaže i kod problema sa probavom. Listovi lovora umnogome smanjuju nadimanje, smiruju želudac i pospešuju lučenje probavnih sokova. Za one koji žele da smršaju, važno je da znaju da ova začinska biljka podstiče apetit, pa je bolje da je izbegavaju.

Koristan je i kod neredovnih ciklusa, reguliše i krvarenje, a istraživanja ukazuju i da ublažava menstrualne bolove. Takođe imaju sposobnost lečenja vaginalnog sekreta.

U zimsko vreme i doba pandemije, možda najkorisnije svojstvo lovorovog lista jeste što jača imunitet. Predstavlja riznicu vitamina A i  C, kao i cinka, koji igraju važnu ulogu u sprečavanju virusnih infekcija. Vitamin A osigurava zdravu membranu sluznice očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sistema. Vitamin C ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo čime jača imunološki sistem.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi