Neizostavan začin u pripremi pasulja zapravo ima mnogobrojne zdravstvne benefite. Možda niste znali, ali lovorov list ne samo da daje posebnu aromu jelima, već može mnogo učiniti i za vaše zdravlje.
Lovorov list sadrži fitonutrijente koji snažno deluju protiv slobodnih radikala i koji smanjuju rizik od razvoja mnogih bolesti. Postoje istraživanja koja ukazuju da ova začinska biljka pomaže kod respiratornih tegoba, bolova u zglobovima i mišićima, kao i kod kožnih infekcija.
Od pamtiveka se ovaj začin koristi u pripremi narodnih lekova. Indijanci su oblogama od lovorova lista, cimeta, muskatnog oraščića i maslinova ulja spuštali temperaturu, a za ublažavanje glavobolje su stavljali lovorov list u nozdrve. Pokazalo se da lovor pomaže i kod sinuzitisa. Sve što treba da uradite jeste da prikuvate lovor pa se njime inhalirate.
Osim toga, pomaže i kod problema sa probavom. Listovi lovora umnogome smanjuju nadimanje, smiruju želudac i pospešuju lučenje probavnih sokova. Za one koji žele da smršaju, važno je da znaju da ova začinska biljka podstiče apetit, pa je bolje da je izbegavaju.
Koristan je i kod neredovnih ciklusa, reguliše i krvarenje, a istraživanja ukazuju i da ublažava menstrualne bolove. Takođe imaju sposobnost lečenja vaginalnog sekreta.
U zimsko vreme i doba pandemije, možda najkorisnije svojstvo lovorovog lista jeste što jača imunitet. Predstavlja riznicu vitamina A i C, kao i cinka, koji igraju važnu ulogu u sprečavanju virusnih infekcija. Vitamin A osigurava zdravu membranu sluznice očiju, nosa, usta, grla, pluća i probavnog sistema. Vitamin C ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo čime jača imunološki sistem.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.