ZIMSKA HRANA KOJU JE SADA NAJVAŽNIJE DA JEDETE: Snižava trigliceride, otklanja umor i jača imunitet

Super hrana koja će vam pomoći da se rešite čestih tegoba tokom hladnog vremena

MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Česte promene vremena, smena plusa i minusa, manjak fizičke aktivnosti, sve su to faktori koji narušavaju odbrambeni sistem našeg organizma zimi i uzrokuju tegobe poput čestih glavobolja, bolova u telu, iscrpljenosti... Iza nas su praznici kada smo jeli kaloričniju hranu nego obično što, osim što nam je donelo koji kilogram viška, takođe nas je učinilo manje otpornim na bolesti.

Ako se tome pridoda pandemija korone, a od nedavno i pojava nove mutacije virusa za koju se veruje da se još brže prenosi, a potencijalno je i opasnija, podizanje imuniteta je od izuzetne važnosti.

Zato je sada izuzetno važno da u ishranu uvrstite namirnice koje će ga ojačati, podići vam energiju, pa čak i pomoći da skinete koji kilogram viška.

Turšija za imunitet

Turšija pomaže da očistite organizam od loših mikroorganizama koji mogu izazvati bolesti. S druge strane, sprečava i zapaljenske procese u telu, ali je i prirodni probiotik. Kiseli kupus , paprika

Kakao protiv stresa i umora

Umorni ste? Popijte šolju toplog kakaa. Kakao je bogat sastojcima koji poboljšavaju cirkulaciju krvi do mozga, pa ćete odmah živnuti. Pored toga, kakao ublažava depresiju i snižava nivo hormona stresa. Još jedna prednost: šolja nezaslađenog kakao napitka ima samo 12 kalorija (jedna kašika kakaa).

Jaja ublažavaju migrenu

Ako patite od migrene, neophodno je da se u vašoj ishrani često nađu jaja. Jedno jaje sadrži 21% količine riboflavina (B2 vitamin), koju treba da unesemo u toku dana, a nekoliko istraživanja je utvrdilo da riboflavin može da smanji učestalost i dužinu trajanja migrene, ako se svaki dan uzima u većoj količini.

Kivi snižava trigliceride

Ljudi koji jedu 2-3 kivija dnevno, smanjuju rizik za zgrušavanje krvi do 18% i mogu da snize nivo triglicerida do 15%. Kivi ima potpuno isto dejstvo protiv začepljenje krvnih sudova kao aspirin, a njegova prednost je što nema štetnih posledica, već samo dodatne pozitivne efekte na zdravlje.

Pasulj smanjuje rizik od dijabetesa

Da bistesmanjili rizik od dijabetesa tipa 2, jedite pasulj, bilo koje vrste. On sadrži kvalitetne ugljene hidrate i polako podiže nivo šećera u krvi. Sve vrste pasulja imaju kombinaciju kvalitetnih ugljenih hidrata, proteina i rastvorljivih vlakana koja stabilizuje nivo šećera u krvi, a na taj način stvara i duži osećaj sitosti.

Kruške pomažu mršavljenje

Kombinacija vode i vlakana koja se nalazi u kruškama, utoliće vam glad, a u isto vreme smanjiti želju za slatkišima. Možda je zbog toga jedno istraživanje pokazalo da su žene koje su jele tri kruške dnevno, unosile manje kalorija i više smršale od onih koje ih nisu jele. Kruške ne treba ljuštiti, jer je upravo kora bogata vlaknima.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.