Zimi jedemo više, a to može loše uticati na naš imunitet, kaže srpski nutricionista Ljubiša Knežević. 

"Zima je period kada je mnogima teško da održe režim zdrave ishrane, ali je veoma važno da se za njega izborite da biste prevenirali razne respiratorne infekcije čije su posledice malaksalost, temperatura, bolovi u grlu, kašalj, otežano disanje... Upravo zimi mnogi se hrane nepravilno, naročito zbog proslava kada se konzumiraju veće količine slatkiša i nezdrave hrane", rekao je on.

"Neophodno je voditi računa ne samo šta, već i koliko jedemo, prejedanje zimi je ozbiljan problem koji može da utiče na naš imuni sistem", kazao je on.

Od namirnica koje su lako dostupne zimi, a trebalo bi ih često jesti, ističe veoma skromne!

"Krompir je bogat vitaminom C i B, bundeva sadrži vitamine A i C, kao i B6 i K. Tamnozeleno lisnato povrće sadrži vitamine A, C i K", rekao je on.

Nar je takođe bogat antioksidantima, a za organizam je, kaže Knežević, važno i da unesemo dovoljno vitamina D.

"Slabija izloženost Sunčevim zracima dovodi do poada serotonina, tada možemo osetiti žudnju za hranom i pad raspoloženja, pa čak i depresiju. Tokom zime nije loše razmisliti o suplementaciji ovog vitamina", rekao je on, a pročitajte šta je rekao vezano za ren, turšiju i imunitet.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/Zdravlje u tanjiru)