Zdravlje

NAJNOVIJE KORONA BROJKE: 20 umrlo, broj zaraženih opao u poslednja 24 h, ispod 1.900

Autor Maja Gašić

Ovo su najnoviji podaci o korona virusu u Srbiji!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prema poslednjim informacijama u Srbiji je registrovano još 1.839 slučajeva korona virusa, nažalost, preminulo je još 20 osoba.

Broj pacijenata na respiratorima je 164.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 11.443 osoba.

Do 15 časova u Republici Srbiji na virus korona testirano je ukupno 2.578.207 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Ukupan broj preminulih je 3.944.

Presek po gradovima

Od 1.839 novih slučajeva korona virusa u Srbiji, najviše je ponovo zabeleženo u Beogradu - 486, ali je taj broj značajno manji nego dan ranije, kada je registrovano 577 novih slučajeva. U Novom Sadu, u kojem su juče zabeležena 154 nova slučaja, danas je prijavljeno manje od 100 novoobolelih, tačnije 92. Na trećem mestu po broju novih slučajeva je Kragujevac sa 69 novih slučajeva, dok je u NIšu 67 novoobolelih, a u Šapcu 51 novi slučaj.

U Kruševcu je u poslednja 24 sata registrovano 50 novoobolelih, u Jagodini 40, Kraljevu 38, Vranju 35, a u Pančevu, Novom Pazaru i Užicu po 28 novih slučajeva. U Subotici i Bajinoj Bašti je potvrđeno 26 novih slučajeva, u Valjevu 25, Trsteniku 24, Paracinu 22, a u Smederevu 20 novoobolelih.

Pročitajte teme dana vezane za koronu!

* Da li će novi soj "preći" na decu?

Pedijatar dr Saša Milićević objasnio je u Jutarnjem programu Televizije K1 komentarisao je kako novi soj korone napada decu i da li će vakcinacija najmlađih u nekom trenutku postati još jedan u nizu koraka ka iskorenjivanju kovida 19.

Slučaj deteta starog svega 11 godina koje je preminulo od korone potresao je region, a dr Milićević je objasnio da je problem bio u prejakom odgovoru imunog sistema koji se ne može predvideti ni kod dece, ni kod odraslih.

Izvor: K1/Screenshot

"Kod dece od 12-13 godina možda nećete ni primetiti da ima koronu, stalno im curi nos ili imaju alergiju. Simptomatologija pokazuje povremeno i upale pluća, zašto napada decu manje, da li je struktura receptora drugačija, jedna je od najvećih enigmi trenutno u dečjoj medicini. Zašto su deca, hvala Bogu da je tako, ali zašto su imunija, kako bismo to primenili i na odrasle", rekao je on.

Deca se još uvek ne vakcinišu, a postoje teorije da će se virus, kada odrasli steknu kolektivni imunitet, "preći" na decu. Dr Milićević je rekao da za sada nema podataka koji bi to podržali.

"Svi smo bili u strahu zbog novog soja, potencijalno bi moglo da se desi jer virus živi u živom organizmu. Za sada nema podataka, ali ćemo videti kako će korona naći drugog domaćina. To mogu biti i životinje", rekao je on.

"Virusi će uvek biti među nama, ali recimo HIV virus, čovečanstvo je naviklo da živi s njim i verovatno će biti tako i sa koronom. Najbolje bi, naravno, bilo da potpuno nestane iz cirkulacije. Verovatno će i deca u nekom trenutku morati da se vakcinišu, istraživanja trenutno idu u tom pravcu ali ponavljam, potrebno je još dosta istraživanja", rekao je on.

* Da li ćemo se vakcinisati svake godine?

Dok se zvanični podaci o novom soju korona virusa još uvek čekaju, prvi izveštaji pokazuju da se nova mutacija brže i lakše širi. Da je nova varijanta kovida zaraznija između 30 i 50 odsto od prethodne, pokazalo je istraživanje Javnog zdravstva Engleske.

Prema rečima srpskih stručnjaka, nakon što se novi soj pojavio i kod nas, moguće su dve varijante - da virus nestane kada se vakcinišemo i da postanemo imuni ili da se kovid pretvori u neku vrstu sezonskog virusa, protiv koga ćemo svake godine primati vakcinu.

Virusolog dr Dejan Vidanović sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu, koji u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Beogradu rade na istraživanju genoma korona virusa, kaže za MONDO da je utvrđeno da se novi soj brže prenosi, ali da nema nikakvih naznaka da je opasniji. Tome u prilog govori činjenica da do sada nije bilo dramatičnih oscilacija u broju zaraženih i kliničkoj slici, iako je možda novi soj već neko vreme prisutan.

* Kako da primite vakcinu ako se bojite igle?

Strah od igle stručno se naziva tripanofobija i veoma je rasprostranjen. Uzrok često nije poznat, to može biti traumatično iskustvo vezano za iglu iz detinjstva, ali može biti i neutvrđen.

Simptomi tripanofobije su vrtoglavica, padanje u nesvest, anksioznost, napadi panike, pad krvnog pritiska, ubrzan rast srca, nagli skok pritiska, pa čak i promene u raspoloženju koje mogu biti ekstremne.

Tehnike koje pomažu objasnila je doktorka koja se i sama panično boji igala!

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.