Zdravlje

DA LI MOGU DA SE OTRUJEM ČOKOLADOM? Imunolog upozorava: U ovim slučajevima nikad nemojte da je jedete

Autor Maja Gašić

Postoje rizične situacije u kojima je treba izbegavati

Bliži se Dan zaljubljenih, praznik zbog kojeg proizvođači čokolada "trljaju ruke". Bobmonjere u obliku srca sa čokoladicama su najčešći poklon među zaljubljenim parovima... A ono što se često dešava, pošto se genralno ovakvi pokloni ne kupuju tokom cele godine, jeste da dobijete omiljeni slatkiš  sa belim tragovima na površini. Da li je čokolada u tom slučaju jestiva? I šta može da nam se desi ako joj ipak ne odolimo?

"Ovo je prilično složeno pitanje. Treba znati da čokolada ima veoma dug rok trajanja, što znači da se dugo ništa u sastavu ne menja. Ponekad proizvođači naznače da je rok upotrebe godinu dana, ali čak i posle nekoliko godina ova namirnica je potpuno bezbedna", kaže Ana Šulajeva, ruski imunolog-alergolog.

Lekari kažu da se o trovanju čokoladom može govoriti samo u slučaju kada joj je istekao rok trajanja a ona je "zaražena" bakterijama, što se na primer dešava zbog nepravilnog čuvanja. Tada u njoj postoje mikroorganizmi koji mogu da izazovu trovanje, a to su stafilokoke, streptokoke, salmonela, ešerihija koli i druge.

Takođe, veća verovatnoća od trovanja postoji usled konzumiranja čokolade sa punjenjem.

"Drugo pitanje je punjenje. Istina, da bi se javila reakcija, potrebno je da pojedete ogromnu količinu slatkiša. Po pravilu, ako pojedete veću količinu čokolade sa nekvalitetnim punjenjem, veća je verovatnoća da će se javiti blagi poremaćaji u pražnjenju, poput dijareje", kaže dr Ana.

Simptomi trovanja su:

* osećaj nelagode u stomaku

* bol koji se pogoršava prilikom pokušaja odlaska u toalet

* opšta slabost

* znaci intoksikacije: glavobolja, osećaj opšte slabosti, žeđ, nedostatak apetita

"Prvi simptomi trovanja su dijareja i povraćanje. Kod povraćanja treba obratiti posebnu pažnju, naročito ako je u velikim mlazovima i bez prekida“, napominje imunolog.

Ne treba zaboraviti i na povećani rizik od alergija, jer su čokolada i njeni derivati snažni alergeni.

Simptomi alergijske reakcije :

* svrab i crvenilo kože

* slabost

* blagi porast temperature

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.