Savet lekara

KAD ZABOLI STOMAK, SVI PRAVE OGROMNU GREŠKU: Gastroenterolog objasnio - nikako ne zakazujte odmah "gutanje sonde"!

Kako da znate da li je želudac ili žuč? Prof. dr Perišić na Prvoj ispričao šta je on uradio kada ga je zaboleo stomak usred noći!

Izvor: Printscreen/Prva TV

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu Prve o bolu u predelu stomaka za koji često ne znamo da li "dolazi" od želuca ili žučne kese, zbog čega mnogi prave grešku.

Prof. dr Perišić je na ličnom primeru objasnio kako ga je probudio oštar bol u stomaku usred noći, i kako nije odmah zakazao gastroskopiju, odnosno neprijatan pregled u narodu poznat i kao "gutanje sonde", jer bi pre te odluke zapravo trebalo uraditi čak tri stvari.

"Želudac je centar vasione našeg organizma! Događa se da nekoga probudi bol iznenada, meni se tako desilo prošlog maja, bilo je četiri sata ujutru. Nisam znao da li je želudac ili žuč, šta sam uradio? Odmah analize, uradio sam lipazu i eho žučne kese. Tako se utvrđuje ima li upale, test je gotov za pola sata. Bio je pankreas u pitanju, e tek onda ide gastroskopija, a ne prvo gastroskopija, to je greška", rekao je on.

"Kad počne upala gušterače, boli oko želuca, ali i oko žučne kese. Prepipajte dobro trbuh, pa idite kod lekara, uradite te analize i tek onda idite na gastroskopiju", rekao je on.

Pročitajte i šta je rekao o dobrim i lošim stranama kafe, kao i tome koje mleko je najbolje!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi