Zdravlje

5 NAMIRNICA KOJE VAM PRAVE HAOS U TELU: Što pre ih izbacite iz ishrane, neke od njih važe za veoma zdrave!

Autor Nataša Petrović

Evo o kojim namirnicama je reč!

Izvor: YouTube/SamTheCookingGuy

Namirnice nam obezbeđuju energiju, nutrijente, jačaju imuni sistem i pomažu nam da se odbranimo od bolesti. Ali, to ne važi za sve namirnice, neke od njih nam čine baš suprotno – izazivaju zdravstvene probleme, zapaljenje u organizmu, a jako loše utiču i na organe za varenje.

Evo o kojim namirnicama je reč.

Rafinisani ugljeni hidrati

Prosti ugljeni hidrati u rafinisanim žitaricama i visoko obrađenoj hrani, poput grickalica, belog hleba, soka, mogu da dovedu do nadutosti, gasova i grčeva.

Osim toga, mogu da dovedu i do zapaljenja u crevima jer bakterije obožavaju slatku hranu.

Hrana bogata natrijumom

Kupovne supe, šunka i drugi suhomesnati proizvodi obično sadrže dosta natrijuma.

"Hrana bogata solju oštećuje unuštrašnju slozokožu creva, zbog čega se povećava rizik od čireva, pa čak i kancera", kaže naučnik Vilijam Li.

Niskomasni jogurt

Stručnjaci upozoravaju da se u niskomasnim varijantama različitih mlečnih proizvoda nalazi dosta šećera, što dovodi do nadutosti, konstipacije, nervoznih creva.

Osim toga, ishrana bogata šećerom ozbiljno narušava balans dobrih bakterija u crevima, čime se oslabljuje i imunitet.

Ljuta hrana

Na zdravlje nekih ljudi može da utiče dobro, ali ukoliko se jedu u preteranim količinama i svakodnevno, može da izazove bolnu dijareju.

Namirnice koje sadrže kapsaicin, sastojak koji je zadužen za osećaj ljutine, može da iritira unutrašnju sluzokožu stomaka, da izazove mučnine, povraćanje, bolove u stomaku i dijareju koja peče.

Veštački zaslađivači

Veštački zaslađivači koji se nalaze u brojnim dijetalnim napicima i "zdravim" slatkišima mogu da dovedu do disbalansa bakterija u crevima.

Istraživanje iz 2018. godine je pokazalo da digestivni sistem postaje toksičan nakon izloženosti od samo jednog miligrama po mililitru veštačkih zaslađivača.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.