Zdravlje

NOVE KORONA BROJKE UPOZORAVAJU! 34 osobe umrle, preko 4.000 novozaraženih, broj pacijenata na respiratorima zabrinjava

Autor Maja Gašić

Najnovije informacije o koroni u Srbiji!

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

U Srbiji je u poslednjih 24 sata zabeleženo još 4.232 novih slučajeva zaraze. Nažalost, smrtnih ishoda bilo je još 34, dok je broj pacijenata na respiratorima 235.

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirano 12.442.

Hospitalizovano je 5.531, dok je broj preminulih od početka pandemije 4.934.

Da podsetimo, prema jučerašnjem preseku, u Srbiji je 20. marta zabeleženo još 4.687 novih slučajeva zaraze. Smrtnih ishoda je bilo još 31, dok je broj pacijenata na respiratorima 230.

Najnovije vesti u vezi sa koronom u Srbiji i svetu

* Britanski soj dominantan

"Evidentno je da britanski soj pokazuje svoju snagu i po rečima stručnjaka, kolega epidemiologa, trenutno je 80 odsto prisutan. Znači, sve je izvesnije da će britanski soj biti dominantniji nego osnovni soj, što opravdava ovo što se pune bolnice i što imamo mnogo viši broj zaraženih", izjavio je juče dr Mirsad Đerlek.

* Gojazna deca ugroženija

"Sva deca koju smo imali kao teške slučajeve, kao onaj tzv. multisistemski inflamatorni sindrom, odnosno teže upale pluća sa visokim skorom na skeneru pluća, u pitanju su bili gojazni tinejdžeri. Veliki, veliki procenat gojazne dece ima upalu pluća i kod njih je korona najkomplikovanija", ističe dr Olivera Ostojić.

* Pogoršava se stanje u Novom Pazaru

U novopazarskoj Opštoj bolnici je preminulo pet osoba od posledica izazvanih korona virusom, što je najviše u jednom danu u poslednjih nekoliko meseci, saopštio je Štab za vanredne situacije. Po dvoje preminulih je iz Novog Pazara i Sjenice, dok je jedna iz Tutina. U poslednja 24 sata hospitalizovano je 26 osoba.

* Dr Janković o pogoršanju situacije

Pune su bolnice i u Nišu. U ovom trenutku oko 400 teških pacijenata je u kovid jedinicama u KC Niš i u Niškoj banji. To je dva i po puta više nego pre dve nedelje. Dr Radmilo Janković je izjavio da su brojke neumoljive.

"Težak vikend je za nama, iako nije istekao. Pritisak na kovid objekte će rasti. Razlika je da je u odnosu na prethodno vreme gotovo skoro tri četvrtine hospitalizovanih iz Niša. Virus se jako intenzivno širi. Niš je izgubio ljude koji su bile prave ikone grada. Juče je preminuo i Miša Jović koji je bio oličenje jednog duha Niša. Odlaze dragi ljudi, akademici, lekari, kulturni radnici. Ovaj grad je prilično tužan poslednjih nedelja", kaže Janković.

* Apel trudnicama

Načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" Slađana Mihajlović kaže da raste broj kovid pozitivnih trudnica koje razvijaju sve teže kliničke slike. Borba sa virusom je teška a trenutno se u toj ustanovi leči šest pozitivnih pacijentkinja.

Ističe da su trudnice dosta ugroženije u odnosu na prvi i drugi talas epidemije.

"Mislim da su se opustile i da ih je lepo vreme izmamilo napolje i po kafićima. Teže su kliničke slike neminovno. Kod nas leže samo trudnice kojima je potrebna terapija kiseonikom i instravenska", objašnjava doktorka Mihajlović.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.