Zdravlje

KADA ŽELUDAC BOLI I PEČE, OVO IZBEGAVAJTE: Namirnice koje pojačavaju gastritis i narušavaju zdravlje

Autor Maja Gašić

Izbegnite ih da ne biste pogoršali stanje!

Izvor: YouTube/Screenshot/FlavCity with Bobby Parrish

Kada se kaže gastritis, obično se misli na zapaljenje sluzokože želuca izazvane pojačanim lučenjem želudačne kiseline. Ovo stanje povezuje se sa gorušicom, nadimanjem, bolovima prilikom jela ili ukoliko duže vreme ne unosimo hranu. I z želudačna kiselina jeste najčešći uzrok gastritisa.

Zašto se javlja gastritis?

Želudačnu kiselinu povećavaju razni faktori. Na prvom mestu stres, zatim iritirajući lekovi (npr. aspirin, kafetin, brufen). Oštećenja i upale sluzokože tokom gastritisa mogu nastati usled infekcije posebnim bakterijama, neuhranjenosti, zloupotrebe alkohola, metaboličkih poremećaja, nasledne predispozicije i drugih razloga koji utiču na lučenje kiseline i zaštitna svojstva sluznice želuca. 

Jedan od čestih uzročnika gastritisa jeste bakterija "helicobacter pylori" koja može vremenom može vremenom da iazove komplikacije i izazove čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu. 

Namirnice koja izazivaju gastritis i povećavaju rizik od razvoja čira su:

* Alkohol doprinosi uništavanju zaštitnog sloja sluznice želuca i može ga oštetiti

* Prekomeran unos huhinjske soli, kao i jakih, pikantnih začina

* Prosti ugljeni hidrati - povećavaju proizvodnju želudačne kiseline, pa je svakako preporuka smanjiti unos pekarskih proizvoda, hlebova, džemova, konzervisane hrane i šećera

* Hrana koja se fermentiše u organzmu (poput mleka), namirnica koje sadrže "gruba" vlakna, poput rotkve, grožđa, hleba od celog zrnevlja - one komplikuju rad gastrointestinalnog trakta.

* Dugotrajna ili česta upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova, hemikalije sadržane u njima mogu oštetiti sluznicu želuca.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi