Duplo više nutrijenata!

SVI IH BACAMO, A BOMBA SU ZA ZDRAVLJE: Stručnjaci kažu - ovaj deo mladog luka ima DVA PUTA VIŠE hranljivih materija

Autor Maja Gašić

Naučeni smo da odbacujemo pera od mladog luka, a ona su riznica zdravlja.

Izvor: YouTube/Screenshot/No-Till Growers

Proleće je najbolje godišnje doba kada je reč o ponudi svežeg povrća i voća - rotkvice, mladi krompirići, zelena salata, mladi luk neke su od omiljenih namirnica koje su obavezne na našim trpezama... I crni i beli mladi luk obiluju brojnim hranljivim materijama, sjajno podižu imunitet, a na proleće ga jedu čak i oni koji izbegavaju luk tokom cele godine.

I dok se kod nas pera uglavnom ne jedu, od crnog ponekad i to se obično iseckaju u salati, "zeleni deo" mladog belog je u azijskoj kuhinji svojevrstan specijalitet.

Da li grešimo što ne jedemo perca, čime su ona to bogata pa ih Koreanci obavezno koriste u kuhinji kao prilog mesu? Kod nas je uvreženo mišljenje da listovi mladog luka ne sadrže nutrijente, pa da nema koristi od njihovog konzumiranja, jer "beli deo" sve što je vredno uzima za sebe. Ima li istine u tome, objasniili su ruski naučnici i istraživači iz Laboratorije za oplemenjivanje i proizvodnju semena. 

"Studije su pokazale da perca belog luka sadrže jedan i po do dva puta više nutrijenata u tragovima od same glavice. Među njima su kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, natrijum i mangan. Najzanimljivije je to što se supstance u belom luku tokom termičke obrade gotovo ne uništavaju, 90 odsto  korisnih hranljivih materija ostaje netaknuto", objasnili su stručnjaci.