Američki naučnici utvrdili su vezu između indeksa omega-3 masnih kiselina i rizika od prevremene smrti, a rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu "Nature Communications".
Prema rezultatima analize, koja je obuhvatila podatke o 42 hiljade stanovnika različitih zemalja, ljudi sa većim indeksom masnih kiselina imali su u proseku 13 odsto manji rizik od prevremene smrti, za razliku od onih koji su imali nivoe ovih mikroelemenata u krvi.
Uzevši u obzir opšte stanje organizma, zaključak je da su pacijenti sa nedostatkom ovih kiselina bili u daleko većem riziku od ranije smrti uzrokovane kardiovaskularnim i bolestima krvnih sudova.
Naučnici godinama istražuju vezu između nivoa omega-3 i bolesti koje pogađaju srce, mozak, zglobove i vid, ali je malo njih proučavalo mogući efekat masnih kiselina na očekivani životni vek.
Novo istraživanje je potvrdilo da omega-3 koje se nalaze u morskoj ribi i morskim plodovima mogu imati blagotvorne efekte na celokupno zdravlje i, kao rezultat, usporiti proces starenja, naglasili su autori članka.
Gde ih najviše ima?
Najveći izvori omega 3 masnih kiselina su ribe (npr. skuša, sardina, losos, haringa), riblja ulja, semenke poputa lana i chia semenki, orašasti plodovi (bademi), kultivisane morske alge i pojedine namirnice obogaćene tehnološkim postupkom. Takođe mogu se naći i u brojnim dodacima ishrani, takozvanim dijetetskim suplementima.