Zdravlje

NAJVEĆA GREŠKA KOJU SVI PRAVE KADA ZAVRŠE POST: Dr Pantić upozorio - jedna grupa ljudi zbog toga završi u Hitnoj

Autor Maja Gašić

Bliži se kraj velikom uskršnjem postu, a prelazak sa lagane ishrane na gurmansku je poseban problem za veliki broj ljudi.

Izvor: YouTube/Screenshot/Miss Ris

Dr Sergej Pantić, pomoćnik direktora beogradske Hitne pomoći, upozorio je na opasnosti prelaska sa lagane posne hrane na gurmansku, kakva će biti za vreme uskršnjih praznika.

"Vaskrs je posebna priča - ima ljudi koji strogo poste 40-dnevni post kada su nekim danima samo na hlebu i vodi... Pa jaja, to se spremi pa da se ne baci jede se danima", kaže dr Pantić i upozorava na blagi umereni prelazak sa restriktivne ishrane na gurmansku, kakva je obično na srpskim trpezama u vreme uskršnjih praznika.

"Svi koji imaju osetljiv stomak i problema sa žučnom kesom, ja bih preporučio umeren prelazak sa isposničke na gurmansku hranu", kaže dr Pantić prilikom gostovanja na TV Pink i napominje da se u periodu najviše ljudi javlja u Hitnu pomoć, ali ne zbog prejedanja, već "stomačnih tegoba". 

"Zovu kad imaju jake bolove a ne zato što imaju proliv, ali zovu i za to", objašnjava i dodaje i da se veliki broj ljudi ovih dana žali na glavobolju i pospanost, a koje su uzrokovane naglim promenama temperature, atmosferskog pritiska, ali i zbog naglog prelaska sa zimske ishrane na prolećnu. 

Za razliku od "teških" zimskih jela, u prolećnoj iskrani dominiraju salate, povrće, voće, namirnice koje obiluju vitaminima.

Tagovi