Dr Sergej Pantić, pomoćnik direktora beogradske Hitne pomoći, upozorio je na opasnosti prelaska sa lagane posne hrane na gurmansku, kakva će biti za vreme uskršnjih praznika.
"Vaskrs je posebna priča - ima ljudi koji strogo poste 40-dnevni post kada su nekim danima samo na hlebu i vodi... Pa jaja, to se spremi pa da se ne baci jede se danima", kaže dr Pantić i upozorava na blagi umereni prelazak sa restriktivne ishrane na gurmansku, kakva je obično na srpskim trpezama u vreme uskršnjih praznika.
"Svi koji imaju osetljiv stomak i problema sa žučnom kesom, ja bih preporučio umeren prelazak sa isposničke na gurmansku hranu", kaže dr Pantić prilikom gostovanja na TV Pink i napominje da se u periodu najviše ljudi javlja u Hitnu pomoć, ali ne zbog prejedanja, već "stomačnih tegoba".
"Zovu kad imaju jake bolove a ne zato što imaju proliv, ali zovu i za to", objašnjava i dodaje i da se veliki broj ljudi ovih dana žali na glavobolju i pospanost, a koje su uzrokovane naglim promenama temperature, atmosferskog pritiska, ali i zbog naglog prelaska sa zimske ishrane na prolećnu.
Za razliku od "teških" zimskih jela, u prolećnoj iskrani dominiraju salate, povrće, voće, namirnice koje obiluju vitaminima.