SVI PRAVE VELIKU GREŠKU KADA UZIMAJU SODU BIKARBONU POSLE JELA: Dr Perišić objasnio - samo ovako pomaže

Da li soda bikarbona ili jabukovo sirće zaista pomažu kod nadimanja i kako ih pravilno koristiti.

K1 televizija/screenshot/Profimedia/Peter Steffen/dpa

Juče se u Srbiji slavio Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik kojim je okončan i 40-dnevni post. Kako to obično biva, mnogi su "navalili" na praznične gurmanluke, obavezno jagnjeće pečenje i barena jaja, a šta je takav nagli prelaz na kaloričnu ishranu nakon posta učuinio našem telu, objasnio je gastroeneterolog, dr Vojislav Perišić.

"Prvo dolazi ono predjelo, što kažu naši seljaci - 'svinjarije'. Pa onda dolazi pečenje. Imamo s jedne strane proteine, lipide, nitrate i ogromno proteinsko masno opterećenje i to je eksplozija za trbuh. Zato se ručava polako i lagano", savetuje profesor.

Mnogi kada se prejedu uzimaju sodu bikarbonu kako bi smanjili nadutost i stomaku i olakšali varenje. Koliko ova namirnica zaista pomaže u tome?

"Ako hoćemo da smanjimo gastro sekreciju, onda se soda bikarbona uzima jedan i tri sata posle obroka, a ne odmah. To je pravilo uzimanja natrijum bikarbonata. Ako se uzme odmah, donosi trenutno olakšanje, a posle je isto", objasnio je dr Perišić koji kaže da se klasično pražnjenje dešava četiri sata posle obroka, zato ovaj "sistem" ne pomaže.

A šta je sa jabukovim sirćetom? Da li ono pomaže kod prejedanja ako se uzima sa toplom vodom, kao što mnogi preporučuju? 

"Slabe kiseline ubijaju jake kiseline. Pa uzmete malo jabukovog sirćeta, a vi ste hiperskeretovani. Ta slaba kiselina će da suzbije lučenje hlorovodinične kiseline. Odnosno, suzbiće lučenje naše želudačne kiseline, pa će vam biti lakše. To je taj fenomen", objasnio je dr Vojislav Perišić koji se složio sa nutricionistom Brankom Mirković da je najmudrije ipak ovu na primer staviti u salatu.

"Ja sam za princip nutripatije. Sve što je lekovito, bolje je uključiti u hranu", kaže nutricionista.