Zdravlje

MESEC DANA UZIMAJTE NAPITAK OD 3 LEKOVITA SASTOJKA I PUCAĆETE OD ZDRAVLJA: Čisti creva, jača krvne sudove i imunitet

Autor Maja Gašić

Napravite mešavinu od sastojaka koja svi imamo u kući, neverovatno je zdrava.

Izvor: YouTube/Screenshot/Kalaignar TV

Napravite sami domaći "lek" koji će vam pomoći da brzo i efikasno očistite telo i ojačate imunitet. Potrebna su vam samo tri sastojka!

Med se smatra odličnim antibakterijskom namirnicom koja jača imuni sistem, sadrži čistu glukozu, vitamine B, E i K, karoten i folnu kiselinu.

A sjajan izvor omega-3 masnih kiselina koje su neophodne našem telu jesu semenke lana. Zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama, toksini i holesterol se mogu ukloniti iz tela. Lan je odličan pomoćnik u borbi protiv gastroenteritisa, alergija, ateroskleroze, zatvora... Vlakna i aktivne kiseline sadržane u njima ubrzavaju metabolizam.

Glavni razlog problema sa gastrointestinalnim traktom jeste nakupljanje ostataka hrane na zidovima debelog creva. Zbog svega toga se u crevima apsorbuje 2-3 litra vode dnevno, uključujući hranljive sastojke iz hrane. To znači da telo ne dobija dovoljno nutrijenata, osećamo nadutost i zdravlje nam je narušeno.

Napitak od zelene jabuke

Zato je našem telu povremeno potrebno čišćenje, a uz pomoć lanenih semenki i meda detoksikacija će biti dvostruko jača.

Da biste napravili napitak za detoks potrebne su vam sledeće namirnice:

  • 1 zelena jabuka
  • 1 kašika semena lana
  • 1 kašika meda
  • 1 čaša tople vode

Pomešajte sve sastojke u blenderu. Napitak uzimajte svakog drugog dana u toku jednog meseca, pola sata pre doručka. Preporučuje se da ovu detoksikaciju vršite na proleće i u jesen.

Protiv bolova u stomaku

Ako imate bolove u stomaku, probajte drugi recept. Da ne biste iritirali zidove želuca, koristite vodu u kojoj je bilo laneno seme. Ova metoda deluje malo sporije, ali je pogodna za one koji imaju gorušicu ili gastritis.

Kašiku semena lana prelijte čašom ključale vode. Posle otprilike pola sata, seme će nabreknuti i postaće sluzavo. Ovaj žele je dobar za stomak, oblaže njegove zidove i štiti ga od oštećenja. Kada se voda ohladi, možete dodati kašiku meda. Uzimajte napitak svakog dana pre obroka, oko dve nedelje. Ako osećate olakšanje, pređite na prvi napitak.

Dok ste na programu detoksikacije, poželjno je i da promenite ishranu, da ne biste opteretili organizam "teškom" hranom. Izbegavajte prženu, masnu i brzu hranu. Kada završite sa unosom napitka, zamenite ga kefirom ili jogurtom. Ove namirnice će pomoći da se u crevnoj mikroflori nastane korisne bifidobakterije.