AKO MISLITE DA VAM JE ZBOG HRANE VISOK HOLESTEROL - GREŠITE! Kardiolog upozorio: Svakih 5 godina ovo morate da proverite

Uvreženo je mišljenje da je masna i loša ishrana glavni krivac za povišen holesterol.

Postoje testovi koje je neophodno redovno raditi da biste uvek bili u toku sa stanjem svog zdravlja i sprečili potencijalne probleme.

Kardiolog Murad Bektemirov naveo je koje analize treba da obave svi koji imaju preko 20 godina, je mogu da potencijalno da spreče opasna i ozbiljna stanja.

Reč je o proveri holesterola. Specijalista je objasnio da se holesterol kroz krv kreće pomoću posebnih nosača - lipoproteina. Postoje lipoproteini male gustine (LDL) zvani "loši holesterol" i lipoproteini velike gustine (HDL) zvani "dobri holesterol".

Suprotno popularnom verovanju, ne ulazi sav holesterol u telo putem hrane. U stvari, oko 75 odsto ovog sastojka prirodno proizvodi jetra, a samo 25 odsto potiče od hrane, objasnio je Bektemirov.

Zato stručnjaci preporučuju proveru nivoa holesterola na svakih 5 godina. Po njima, najbolja analiza je ona koja se nzove "lipidni profil", a pre nego što je uradite treba da se uzdržite od hrane i pića 9-12 sati. Kardiolog kaže da će ovaj test pružiti informacije o ukupnom holesterolu i LDL, HDL i trigliceridima.

Visok holesterol je jedan od glavnih uzročnika kardiovaskulatnih tegoba.