Zdravlje

KAKO SPREČITI MOŽDANI UDAR? 5 PRAVILA ĆE VAM SPASITI ŽIVOT: Lekar upozorio na fatalne greške koje svi pravimo

Autor Maja Gašić

Pet najvažnijih stvari koje treba da uradite da biste izbegli fatalno stanje.

Izvor: YouTube/Newcross Healthcare

Nekada se verovali da moždani udari pogađaju samo stariju populaciju, a poslednja istraživanja pokazuju da se ovo fatalno stanje sve čećše dešava mladima.

Šta je potrebno da se uradi da bi se izbegao šlog? Prema rečima lekara, moždani udar se ne javlja iznenada, on "počinje mnogo godina pre katastrofe".

Postoje dve vrste moždanih udara - ishemijski i hemoragični. Prvi se javlja u 80 odsto slučajeva i može biti uzrokovan vaskularnom okluzijom, embolijom i sistemskom hipotenzijom. Lekari upozoravaju da neprestani i nekontrolisani unos tableta može da izazove sistemsku hipotenziju.

Sa hemoragičnim moždanim udarom, koji se javlja u 20 odsto slučajeva, javljaju se cerebralne hemoragije. Nosi veću opasnost od ishemijske, a može biti uzrokovan uzimanjem lekova za razređivanje krvi i puknućem aneurizme, obajšnjavju neurolozi.

Prema ruskom lekaru Aleksandr Mjasnikovu, udari počinju mnogo pre napada. Nastaju zbpog toga što ljudi u mladosti često ne vode računa o zdravlju - puše, slabo jedu, ne vode računa o sebi.

A upravo su sve to stvari koje vode ka ovom fatalnom stanju. Da biste sprečili pojavu moždanog udara lekar savetuje da poštujete pet jednostavnih pravila:

  • održavajte normalan krvni pritisak,
  • izbalansirajte nivo holesterola,
  • regulišite nivo šećera u krvi,
  • držite pod kontrolom telesnu težinu,
  • prestanite da pušite.