Dijabetes tipa 2 jedna je od najrasprostranjenijih bolesti na svetu a poznato je da ishrana može biti važan faktor u preventivi.
Nova studija, objavljena u žurnalu "Klinička endokrinologija i metabolizam", otkrila je da jedna grupa namirnica može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za i do 36 odsto.
Studija je obuhvatila 7,675 Australijanaca i analizirane su njihove navike u ishrani. Utvrđeno je da je kod onih koji su dnevno jeli dve porcije svežeg voća, rizik za razvijanje dijabetesa tipa 2 bio niži i do 36 odsto.
"Pronađene su veze između konzumiranja svežeg voća i markera insulinske osetljivosti. Ljudi koji su jeli više voća, morali su da luče manje insulina kako bi snizili nivo šećera u krvi", rekla je dr Nikola Bondono sa Univerziteta Idit Kouan.
"Visok nivo insulina koji cirkuliše može oštetiti krvne sudove, što nije povezano samo sa dijabetesom već i sa visokim krvnim pritiskom, bolestima srca i gojaznošću", rekla je ona.
Dve porcije su dva komada krupnijeg voća kao što je jabuka, ili dve šake sitnog - kajsija, bobica... Među učesnicima je bilo i onih koji su redovno pili sok od svežeg voća, ali kod njih ova veza nije utvrđena.
"Sveže voće sadrži ne samo vitamine i minerale, već i velike količine fitohemikalija i vlakana. Većina šećera koje voće sadrži imaju nizak glikemijski indeks, što znači da se ti šećeri sporije vare i apsorbuju u organizmu", rekla je ona.
Dr Bondono je podvukla da je reč o vezi, ne o kauzalnom odnosu, što znači da su ljudi koji su jeli više voća možda i dugoročno imali niži rizik od dijabetesa.
"Zdrava ishrana i način života, koji uključuju konzumiranje svežeg voća, odlična su strategija za smanjivanje rizika od ove bolesti", rekla je ona.
(MONDO)