Zdravlje

DA LI GOVEĐI ŽELATIN ZAISTA POMAŽE KOD PROBLEMA SA ZGLOBOVIMA: Istina o "leku br.1" za kosti i za koga je opasan

Autor Maja Gašić

Može li goveđi želatin zaista da pomogne degenerativnih promena na kostima i zglobovima i kako se pravilno uzima i koliko se pije.

Izvor: YouTube/ScreenshotVitalProteins

Ako imate neke zrelije godine, verovatno mučite muku sa zglobovima. Bol, poteškoće u kretanju... sve su to neprijatnosti koje doživljavate i koje prepisujete "krštenici". Istina jeste da se vremenom  naša hrskavica "troši", a zglobovi gube nekadašnju elastičnost. Artroza, artritis, osteohondroza su tegobe sa kojima kretanje bez bolova postaje nemoguće.

Sigurno ste čuli za "lek" koji mnogi stariji praktikuju, a koji bi trebalo da pomogne u obnavljanju hrskavičavog tkiva, a to je životinjski želatin. Pa tako je preporuka da se ovaj prah razmućen u vodi pije neko vreme, pa se pravi pauza, a rezultati će biti osetni već nakon par meseci.

Da li ova namirnica zaista pomaže ili je to mit?

Mišljenje nutricionista jeste da ovaj prirodni proizvod pomaže, ali neophodno je uzimati ga sa pauzama, a evo i zašto... Želatin je napravljen od tetiva, hrskavice, zglobova, mišićnog i koštanog tkiva životinja. Sadrži komponente neophodne za telo u patologiji vezivnog tkiva. Pospešuje brzi oporavak nakon raznih povreda, pomaže kostima da zarastu nakon preloma, ublažava bol, uklanja "krckanje" u kolenima, prstima i laktovima. Mana mu je što sadrži i holesterol, pa se tako ne preporučuje osobama koje imaju hronično visoke vrednosti masnoća. Svakako je preporuka da se pravi pauza, kako se ne bi rizikovao skok "lošeg" holesterola.

Kako se koristi želatin?

Tretman traje 10 dana, zatim se napravi pauza od 10, a potom se ponavlja. Dnevna doza ne bi trebalo da prelazi 10 grama.

Kako se pravi?

Postoje dve opcije - sa vodom i mlekom.

Sa vodom

Pripremiti smesu uveče: 2 kašičice želatina sipati u 100 ml vode. Ujutru smesu razblažiti sa 130 ml kuvane vode, ohlađene na sobnoj temperaturi. Piti 20 minuta pre obroka. Ukus možete da poboljšate medom ili vanilin šećerom.

Sa mlekom

Dodati  2 kašičice želatina u prahu u 100 ml kuvanog mleka. Po želji umešati i med. Ostaviti smesu da nabubri, otprilike sat vremena. Ovaj napitak pijte svakog drugog dana, prethodno ga zagrejavši na laganoj vatri. Med i mleko ovom "leku" daju dodatna korisna svojstva: med jača imuni sistem,a  mleko je dobro za koštano tkivo.

Ovi napici od želatin mogu da se čuvaju u frižideru 2 do 3 dana.

Tagovi