Zdravlje

OTKOPČAJTE KAIŠ, UDAHNITE I SISAJTE LED: Lekari savetuju 6 proverenih i brzih načina da zaustavite štucanje

Autor Maja Gašić

Isprobajte jednostavne tehnike koje će vam pomoći da brzo i lako zaustavite štucanje.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kada nas muči štucavica, u našem narodu se kaže da neko misli na nas. Međutim, ova nezgodna pojava zapravo je posledica grčenja dijafragme, usled čega dolazi do zatvaranja glasnih žica. Ovo je praćeno brzom apsorpcijom vazduha u stomak, što naposletku izaziva štucanje.

Ono što je zanimljivo kod štucanja jeste što se može javiti na nervnoj bazi, usled velikog uzbuđenja, stresa, ali i zbog iritacije želuca ili creva (na primer, pri prejedanju), kao i usled kombinacije ovih faktora.

Na primer, kada ste zabrinuti, ako popijete čašu šampanjca ili mineralne vode (odnosno gaziranih pića) može da se javi štucanje. Takođe, ako ste premoreni, ako ste se duže vreme smejali u kontinuitetu ili čak plakali (sa jecanjem), nije isklučeno da ćete se mučiti sa ovim problemom. 

Kako da se rešite štucanja? Pored izbegavaja očitih uzroka, prvenstveno prejedanja, lekari savetuju nekoliko neobičnih tehnika...

  1. Kada se pojavi štucanje, pre svega otkopčajte kaiš i duboko udahnite, zadržite dah nekoliko sekundi. Ponovite ovo 5-6 puta. 
  2. Sedite i smestite se udobno da budete što opušteniji. Čvrsto stegnite stomak i dijafragmu.
  3. Sedeći na stolici, sklopite ruke iza leđa i savijte donji deo leđa. Zatim, podigavši glavu, zamolite nekoga da vam da vode da je pijete na slamčicu.
  4. Možete sisati komad leda ili da popijete nekoliko gutljaja hladne vode.
  5. Kockica šećera umočenog u razblaženo sirće takođe može da prekine štucanje.
  6. Tokom izdisanja, nekoliko sekundi stegnite srednju falangu malog prsta. Ova vrsta akupresure pomoći će da  opustite dijafragmu, što će zaustaviti štucanje.

Tagovi