Zdravlje

SVI ŽELIMO DA POCRNIMO, A NE ZNAMO ALARMANTNU ISTINU: Doktorka upozorila – svaki taman ten je znak oštećenja kože!

Autor Nataša Petrović

Dermatolog dr Lidija Kandolf Sekulović upozorila na opasnosti sunčanja – taman ten nije znak lepote i zdravlja, već oštećene kože!

Izvor: Rido/Shutterstock.com/Youtube/Screnshot/K1 Televizija

Taman ten poslednjih godina smatra se veoma privlačnim, a osim sunčanjem, mnogi odlaze i u solarijume kako bi malo "nabacili" boju. Jer, znate kako kažu – šta god obučete, lepše izgleda kad je koža osunčana.

Ali, ono što mnogi zaboravljaju je da je Svetska zdravstvena organizacija solarijume svrstala u prvu grupu faktora rizika za rak kože, kojih se samo u Srbiji dijagnostikuje oko 700 godišnje.

Zašto mladi i dalje idu u solarijume, uprkos svim upozorenjima i zašto se izlažu suncu iako znaju da zračenje nije dobro za kožu, pokušala je da odgonetne prof. dr Lidija Kandolf Sekulović.

"Mislim da je teško menjati navike i da je ljudima teško objasniti da taman ten nije znak lepote i zdravlja, već je znak oštećenja kože. UV zračenje, bez obzira na to da li je od solarijuma ili sunčanja na plaži, u podne recimo, na isti način oštećuje kožu, genetski materijal, ubrzava starenje kože, stvaranje bora, ali i što je najvažnije, povećava rizik od melanoma, čak i samo jedan odlazak u solarijum", rekla je dermatolog za K1.

"Ono što je posebno važno je da je izlaganje u solarijumu isto kao godišnje izlaganje suncu, to su izuzetno velike doze zračenja, koje se u kratkom vremenskom periodu isključuju kroz te takozvane turbo solarijume".

Ona je istakla da je "svaki taman ten znak oštećenja koje se nakuplja od detinjstva i onda kreću problemi - brza pojava rana, pega i fleka od sunca, ali i pojava melanoma i drugih vrsta raka kože".

Dr Kandolf Sekulović otkrila je i na kojim mestima na telu melanom najčešće nastaje.

"Uglavnom na koži kod muškaraca na leđima, kod žena najčešće na potkolenicama i to upravo govori o tome da način oblačenja i izlaganja suncu utiče na to. Osim toga, faktor rizika su i genetika, da li je neko u porodici imao melanom, da li neko ima preko 50 mladeža i da li ima svetlu kožu koja ne može da pocrni, takva koža nema sposobnost da se odbrani od daljih oštećenja prilikom izlaganja suncu. Poseban rizik su opekotine od sunca u detinjstvu, važno je čuvati decu od sunca i ne dozvoliti da se javi crvenilo jer upravo to povećava i broj mladeža tokom života, a i rizik od raka kože. Melanom inače može bilo gde da se pojavi, važno je da obratimo pažnju i pregledamo povremeno da li se nešto novo pojavilo na koži, da li se menja, da li raste, dobija neravne ivice, više boja, i to je onda alarm da se javimo dermatologu i na vreme otkrijemo tu vrstu raka kože i pristupimo lečenju".

Ona je pojasnila i kakve tačno promene treba da izazovu sumnju i "nateraju"vas da odete kod lekara.

"Treba gledati nešto što je novo, primetiti promenu i pratiti da li se povećava u toku nekoliko meseci, ako imate nešto što vam liči na mladež, ali vremenom postaje nepravilnog oblika, ima nepravilne ivice, dobije dve ili tri boje, to je znak da treba da se javite dermatologu, a naročito ako primetite promenu koja se razlikuje od svih ostalih. To je takozvani znak ružnog pačeta, dakle ako imate dosta različitih promena. Ne treba da se plašite jer ako se na vreme javite, ako se hirurški ukloni u tom trenutku kada je melanom u najpovršnijim slojevima kože, šanse za potpuno izlečenje su veoma visoke – i 97 odsto. Ne treba odlagati iz straha odlazak lekaru".

Dermatolog je istakla i da nije svaka pojava mladeža razlog za strah.

"Normalno je da broj mladeža zavisi od genetike, a izlaganje suncu je dodatni faktor. Sama pojava mladeža je neminovna, oni se javljaju od rođenja do 40-45. godine, kasnije čak i nestaju, ali ono što je važno kod dece je pratiti promenu, ako se primeti neki mladež koji je drugačiji od ostalih, otići kod dermatologa. Melanom je veoma redak u detinjstvu, ali se tada stiče rizik za nastanak od melanoma u odraslom dobu".

(MONDO)