Hrana ima veoma veliki uticaj na zdravlje, pa tako postoje namirnice koje su pune vitamina i minerala, koje podstiču razmnožavanje dobrih bakterija u crevima, a s druge strane, neka hrana podstiče zapaljenje u organizmu.
Istraživanja su pokazala da ishrana može da bude direktno povezana sa povećanim rizikom od hroničnih bolesti, zahvaljujući zapaljenju u telu, a sve to ima veze sa vrstom namirnica koje jedete.
Nutricionistkinja Ilana Malstejn kaže da je hrana napravljena sa visokofruktoznim kukuruznim sirupom, kao i sa veštačkim zaslađivačima i ukusima, hrana koja povećava zapaljenje u telu.
Ovi sastojci se nalaze u brojnim namirnicama i napicima, poput gaziranih sokoa, gumenih bombona, raznih čokoladica...
"Unos šećera i veštačkih sastojaka dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi i do inflamatornog odgovora u telu", objašnjava nutricionistkinja Malstejn.
Ako se pitate zašto je toliko opasno imati zapaljenje u telu, stvar je u tome da konstantno zapaljenje može da izazove opasne zdravstvene probleme, poput kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, reumatoidnog artritisa...
Ono što je važno i što naučnici ističu je da neće jedna čaša gaziranog soka ili nekoliko bombona, čokoladica, izazvati ove bolesti. Opasno je ukoliko ove proinflamatorne namirnice jedete konstantno jer će onda dovesti do hroničnog zapaljenja i bolesti.
(MONDO)