So je sa jedne strane neophodna našem organizmu za funkcionisanje, a sa druge strane treba biti vrlo oprezan u količini soli koju unosimo. Naime, ukoliko se unosi previše soli u organizam, može se javiti hipertenzija, čime se povećava pritisak na arterije, što može da bude veoma opasno.
Dijetetičarka Simon Ostin ističe da je problem u tome što mnoge namirnice koje svakodnevno jedemo sadrže dosta soli, a da to i ne znamo. Svakako očekujemo da suhomesnati proizvodi, kao i slane grickalice, brza hrana... imaju dosta ovog sastojka, ali Ostinova je izdvojila i četiri namirnice koje nisu "sumnjive", a zapravo sadrže dosta soli – hleb, pojedine ovsene pahuljice, razni sosevi i namazi.
Kako smanjiti unos soli
Da biste unosili manje soli, dijetetičarka savetuje da jedete dosta namirnica koje je prirodno sadrže veoma malo – voće, povrće, žitarice, orašasti plodovi, mahunarke, mleko i mlečni proizvodi, nemasno meso i riba.
Kada je reč o kuvanju i pripremi namirnica, umesto da dodajete so, Ostinova predlaže da dodate više drugih začina, koji će jelu dati ukus – na primer, kari, ruzmarin, bosiljak, mlevena paprika đumbir, peršun...
Ona savetuje i da uvek proverite deklaraciju kako biste videli koliko soli neki proizvod sadrži – poželjno je manje od 120 miligrama soli na 100 grama proizvoda - i svakako, da izbegavate brzu hranu i grickalice.
(MONDO)
Poraz Zvezde i čarke na kraju: Crveno-beli sjajno krenuli pa se skroz ugasili
Posle ovog poraza Zvezda je potonula: Efes izbacio crveno-bele iz plej-of slike, pogledajte tabelu Evrolige!
"Krenuli smo dobro, a onda se desio kolaps!": Sferopulos video dva različita tima, zato je Zvezda izgubila
Partizan pronašao novog trenera: Vraća se u Humsku čovek čiju "bombu" pamti Zvezda?
"Sav javni prevoz u Beogradu će biti besplatan": Šapić najavio veliku promenu od 1. januara