Važno je!

DR RADOJE OTKRIO ZAŠTO SE SRBI GOJE I ŠTA JE JEDINO REŠENJE: 3 faktora su glavni uzrok, a posle 50 se sve menja

Autor Maja Gašić

Dr Radoje Doder otkrio je koji su dominantni uzroci gojaznosti kod Srba, kao i kako da smršte.

Izvor: MONDO/Goran Sivački/Stefan Stojanović/RTS/screenshot

Profesor doktor Radoje Doder, načelnik Klinike za gastroenterologiju VMA, govorio je o razlozima gojaznosti kod Srba, problemima sa digestivnim traktom, a dao je i savete kako da sačuvamo sistem organa za varenje.

Genetika i način ishrane su dominantni kod bolesti stomaka i creva. Stres je kap u prepunoj čaši.

"Nezdrava i nepravilna ishrana je jedan od razloga za bolesti digestivnog trakta, a kod drugih, mlađih pacijenata je ono što se nasledi. Znači do 40-50 godina je dominantna genetika", naglasio je.

Digestivni trakt možemo očuvati uravnoteženom ishranom, unosom četiri do pet obroka dnevno. Ne treba unositi velike količine hrane, niti masna, kalorična hrana.

"Danas se ne trošimo toliko pa kao posledicu imamo gojaznost pa onda ne samo da dolazi do oštećenja digestivnog trakta i jetre nego čitavog organizma", ukazao je dr Doder.

Rešenje je jednostavno

Voda je najzdravije piće i treba da je unosimo redovno i više, naročito kada su visoke temperature. Treba je piti pre obroka.

Svaka peta osoba u Srbiji pati od sindroma nervoznog debelog creva. Čak 40 odsto onih koji se javljaju gastroenterologu čine to zbog ovog zdravstvenog problema.

„Iritabilno crevo ne ugrožava pacijenta ali mu remete kvalitet života“, navodi dr Doder.

Komentarišući popularnost dijeta za redukciju telesne težine, kao i raznih programa ishrane, dr Doder je ponovio da je najvažnija raznovrsna i uravnotežena ishrana.

"Treba imati pet obroka raspoređenih tokom dana, raznovrsnu hranu unositi. To je sva suština", poručio je dr Doder.

Mondo/RTS