Piletina je popularno meso širom sveta. U samo jednom piletu, imate belo i crveno meso, delove koje možete krčkati ili ispržiti na brzaka... Daje mogućnost pripreme na najrazličitije ukusne načine i sadrži malo masnoće, zbog čega je popularna u dijetama.

Ali, često konzumiranje piletine može imati iznenađujuće neželjene efekte. Među njima su gojenje i urinarne infekcije, kažu stručnjaci.

1. Podiže holesterol

Jedna studija objavljena u "Američkom žurnalu kliničke ishrane" potvrdila je da belo meso podiže loši LDL holesterol na isti način kao i crveno meso. Ovo može direktno uticati na zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema.

2. Ne pomaže u dijeti

Nutricionisti ovde možda malo teraju mak na konac, jer navode da ćete svakako brže smršati ako jedete hranu na biljnoj bazi, nego bilo koju vrstu mesa, pa samim time i piletinu. Ali ako pileće meso barite ili grilujete, umesto da ga pržite u dubokom ulju ili pohujete, neće gojiti "samo od sebe".

3. Dovodi do infekcija

Obavezno na pakovanju potražite napomenu o tome da li su životinje kljukane antibioticima dok su rasle. Piletina koja sadrži bakterije može izazvati urinarne infekcije, pa ste najsigurniji s piletinom odgajanom prirodno, a ne onom koja je morala da dobija antibiotike zbog uslova na farmi.

4. Nosi rizik od bakterija

Jedno istraživanje sprovedeno u Americi utvrdilo je da se u pilećim grudima u supermarketima često nalaze bakterije. Među njima je bilo i bakterija otpornih na antibiotike, prenosi "Consumer report", a više od polovine uzetih uzoraka iz supermarketa širom zemlje sadržalo je i fekalne materije.

(MONDO)