Visok krvni pritisak, odnosno hipertenzija, jedan je od glavnih uzročnika srčanih bolesti, zato je veoma važno redovno pratiti njegove vrednosti, izbegavati hranu koja ga podiže i redovno uzimati terapiju (ukoliko su je lekari prepisali).
Postoji veliki broj "domaćih lekova" za ovaj problem, od brojnih napitaka, čajeva, pa sve do smesa koje pomažu da se spusti pritisak, a nedavno je otkriveno i da jedan "običan" začin pomaže i to u roku od svega dva sata.
Reč je o đumbiru koju se pokazao kao vrlo efikasan u eksperimentu sprovedenom nad životinjama. Naknadna studija istraživala je uticaj ove začinske namirnice na ljude i rezultati su objavljeni u "British Medical Journal".
Istraživanje je bilo fokusirano na optimalnu količinu ove namirnice koja utiče na snižavanje pritiska. Ispostavilo se da ona zavisi od telesne težine pojedinca, a najbolji efekat postignut je dozom od 100 mg đumbira po kilogramu ispitanika. Ova količina drastično obara gornji i donji (sistolni i dijastolni) pritisak i to samo za dva sata.
To znači da je osobi od na primer 60 kg potrebno da unese 6 g ove namirnice, što znači da otprilike treba da odvoji svega tri dinara za "lekovitu" dozu đumbira. Možete da ga narendate i dodate salati, namazu ili ceđenoj pomarndži ili limunu.
Zaključak do kojeg su istraživači došli jeste da ovaj začin može da pomogne u snižavanju povišenog pritiska, ali naravno, preporuka je da se prethodno posavetujete sa lekarom.
Jedan od domaćih lekova sa ovom namirnicom takođe pomaže kod hipertenzije i generalno čisti krvne sudove, a evo i kako se priprema...
Sastojci:
4 glavice belog luka
4 cm korena đumbira
4 limuna
2 l vode
Priprema:
Dobro operite limun i đumbir, pa limun sa korom isecite na kriške, a đumbir ogulite i isecite na manje komade. Beli luk oljuštite i sve sastojke usitnite u blenderu da se dobije ujednačena smesa. Zatim, smesu prebaciteu lonac, dodajte vodu i zegrevajte dok ne proključa. Ohladite i sipajte u flaše i držite u frižideru. Dva sata pre spavanja popijte čašu ovog napitka.